Met marinebasis en NAVO-oefening wil Oekraïne Rusland onder druk zetten in Zee van Azov

Met marinebasis en NAVO-oefening wil Oekraïne Rusland onder druk zetten in Zee van Azov

25-10-18 01:42:00,

Oekraïne wil aan de Zee van Azov een marinebasis inrichten. Deze moet, zo hoopt de Oekraïense luitenant-generaal Vasilij Bogdan, Rusland doen inbinden.

Volgens Bogdan is zijn land in staat in de regio een marine-infrastructuur op te bouwen die Rusland zou kunnen dwingen “toegevingen te doen en aan de onderhandelingstafel plaats te nemen”. Daarbij gaat het om de open wond van de Oekraïense politiek: de Krim. Kiev is overtuigd, en Bogdan onderstreepte dit nog eens, dat het Westen Kiev bij dit voornemen zal helpen.

Amerikaanse steun

De generaal wees daarbij op “overeenkomsten met de Amerikanen”, waarin de VS de versterking van de militaire mogelijkheden van Oekraïne toegezegd zouden hebben. Vooreerst zouden de eenheden van de kustverdediging met raketten uitgerust worden, twee pantserboten zijn reeds naar de Zee van Azov gestuurd. Daarbij heeft de opperbevelhebber van het Oekraïense leger, generaal Sergej Popko, de vergroting van het aantal troepen dat langs de kust van de Zee van Azov gestationeerd is aangekondigd.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!

NAVO wil Oekraïense vloot versterken

De Oekraïense marine staan daarnaast zes lichte patrouilleboten van het type Gjoerza-M ter beschikking. Deze zijn gebouwd door de werf  Koeznja na Rybalskom, die net als de wapenfabriek Leninska Koeznja in het bezit van de Oekraïense chocoladefabrikant en president Petro Porosjenko bevindt. De werf en de wapenfabriek draaien dankzij de burgeroorlog in Donbass op volle toeren.

Patrouilleboot van de Oekraïense marine (foto: MoD Ukraine)

Oorlogschepen in Zee van Azov

Tussen Rusland en Oekraïne bestaat sinds 2003 een verdrag dat de status van de Zee van Azov regelt. Volgens dit verdrag gaat het om een binnenzee, waarin het scheepvaartverkeer zich naar de rechtssystemen van de beide verdragspartners richt. Een uitzondering vormen oorlogsschepen van derde staten. Het verdrag stelt dat oorlogsschepen van derde staten de straat van Kertsj die toegang geeft tot de Zee van Azov slechts mogen passeren als beide verdragspartners daarmee instemmen. Andrej Roedenko, een hoge functionaris van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt: “Als er geen toestemming van zowel Rusland als Oekraïne is, dan mogen buitenlandse [oorlogs]schepen er niet komen.”

Dit onderdeel van het verdrag is nu gevaarlijk actueel geworden. Oekraïne is namelijk voornemens om samen met de NAVO een marine-oefening te houden in de Zee van Azov.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: