Stakingen bij Ryanair hebben resultaat: werknemers vallen voortaan onder Belgische arbeidsrecht

25-10-18 07:52:00,

Michael O’Leary, de arrogante topman van Ryanair, bijt in het zand. Donderdag tekenden de vakbonden en de directie van de Ierse lagekostenmaatschappij een historisch akkoord. Ryanair zal voortaan de Belgische arbeidswetgeving toepassen op haar personeel in ons land.

Het heeft bloed, zweet en tranen gekost. Voor de werknemers betekende dat verschillende keren staken in een heel vijandige omgeving en voor de vakbonden zorgvuldig aan een Europees front bouwen. 

Het probleem was dat Ryanair weigerde de Belgische arbeidsregels toe te passen. Het cabinepersoneel en de piloten werken onder de loon- en arbeidsvoorwaarden van Ierland. Voor de werknemers had dat zware gevolgen. Ze hadden geen recht op moederschapsrust of op werkloosheidsuitkering.

Op 28 september organiseerden de vakbonden de grootste Europese staking ooit bij Ryanair. In België, Italië, Nederland, Spanje, Duitsland en Portugal werden tientallen vluchten geschrapt.

De directie van Ryanair reageerde fors op die stakingen. Er kwamen dreigbrieven tegen het personeel. Maar begin oktober kwam er plots andere geluiden. Ryanair toonde zich bereid om “vanaf 1 januari 2019 of vroeger al” de Belgische arbeidswetgeving toe te passen.

Donderdag was het dan zover. De vakbonden die nu ook eindelijk als gesprekspartner erkend werden en de directie ondertekenden een cao waardoor de werknemers ten laatste vanaf 31 januari onder de Belgische wetgeving zullen vanaf.

Voor de vakbonden bij Ryanair wordt daardoor een belangrijke kaap gerond. Er ligt wel nog veel werk op de plank. “Nu kunnen we beginnen aan de onderhandelingen over de werkomstandigheden van het personeel”, zegt vakbondssecretaris Hans Elsen aan Belga.

 » Lees verder