Chinese aandelen slachtoffer van handelsoorlog – Marketupdate

Chinese aandelen slachtoffer van handelsoorlog – Marketupdate

26-10-18 04:26:00,

Dat het er af en toe ruig aan toe kan gaan op de internationale aandelenmarkten, dat weten we sinds het begin van de nieuwe maand oktober weer. Minder bekend is waarschijnlijk dat er al heel 2018 een ijzig klimaat heerst. In 2017 ging de zogeheten CSI-index, waarin de belangrijkste bedrijven van het Chinese vasteland zijn opgenomen, nog met 22% omhoog. In 2018 is deze winst geheel verdampt en dat is vooral te wijten aan de steeds feller wordende handelsoorlog tussen China en de VS.

De daling komt vooral voor de buitenlandse investeerder op een vervelend moment. De MSCI had juist 200 Chinese A-shares opgenomen in zijn breed gevolgde Emerging Market benchmark. Vooral aandelen van Chinese bedrijven met belangen in de VS hebben zwaar te lijden onder de huidige omstandigheden. Dat is niet de enige zorg voor de belegger. Die begint zich steeds nadrukkelijker af te vragen of de Chinese consument wel blijft spenderen. Deze zorg is niet onterecht. Citigroup weet te melden dat autoverkopen in september met maar liefst 25% zijn gedaald. De strategen van die bank zijn bang dat dit feit slechts een begin is van meer ellende. Ze verwachten dat de komende kwartalen zal blijken dat internationale supply chains zich aan het verleggen zijn ten koste van China.

Meer Chinese aandelen in de MSCI

Overigens wil de huidige malaise niet zeggen dat de MSCI zijn plannen om meer A-shares in zijn EM Index op te nemen staakt. Die gaan gewoon door. MSCI verwacht dat er in 2020 434 A-shares in zijn index zullen zijn opgenomen. Dat moet dan $66 miljard extra aantrekken uit de hoek van zowel actieve als passieve fondsen. Beleggers maken zich dan ook minder zorgen om de huidige zwakte op de Chinese aandelenbeurzen als wel om het gebrek aan corporate governance bij de opgenomen Chinese bedrijven.

Je hebt slachtoffers en grote slachtoffers. Op de Chinese aandelenmarkten heeft vooral de technologiesector het heel erg moeilijk. Beleggers stemmen bij bosjes met hun voeten. Dat heeft minder te maken met de bredere omgeving, zoals in de VS, maar vooral met de fundamentals. Tech is in China een bijna wijds begrip en daarmee veel minder high-tech of vernieuwend dan in de VS en Europa. Zeker buitenlandse beleggers kijken hier kritischer naar, juist in onzekere tijden.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: