CumEx-handelaar: ‘Wij waren de vossen, de staatskassen de kippenren waarvan de deuren wijd open stonden’

CumEx-handelaar: ‘Wij waren de vossen, de staatskassen de kippenren waarvan de deuren wijd open stonden’

26-10-18 06:33:00,

Een van de ingewijden in het Duitse CumEx-schandaal werd in maart 2016 opgepakt door justitie. Toen hij begreep dat hem zeven jaar gevangenisstraf boven het hoofd hing, besloot hij kroongetuige te worden. Benjamin Frey hielp de Duitse justitie de puzzel op te lossen. Hieronder zijn verhaal.

‘Ik stond net onder de douche toen de bel ging. Ongewoon vroeg. De deur sloeg open en opeens liepen er agenten door mijn huis. Ik mocht me niet meer bewegen, niet telefoneren. Ze doorzochten alles wat te doorzoeken viel: mijn bureau, mijn tassen, zelfs mijn kledingkast. Dat duurde ongeveer drie, vier uur. En toen dat voorbij was, moest ik mee naar het bureau.’

Aan het woord is Benjamin Frey, hoofdverdachte in het onderzoek naar de grootste belastingfraude uit de Duitse geschiedenis. Frey behoorde lange tijd tot de inner circle van ongeveer honderd advocaten, fiscalisten, brokers, investeerders en financieel adviseurs die de schatkisten van Europese landen beroofden voor een bedrag van ruim 55 miljard euro.

Op het politiebureau in Keulen voelt Frey zich hulpeloos. En hij voelt haat: ‘Destijds had ik nog een helder vijandbeeld. Voor mij en alle anderen uit mijn kring was de staat de vijand. En nu sloeg die vijand toe en ik had enorme zin om terug te slaan.’

Nog diezelfde dag mag hij weer naar huis; het is maart 2016. Op 4 november 2016 krijgt Frey te horen dat hij zich moet melden bij het Huis van Bewaring: ‘Als je daarheen rijdt met je tandenborstel, je thuis van iedereen afscheid hebt moeten nemen en niet zeker weet of je daar moet blijven of niet, weet je dat je uur geslagen heeft. En dan weet je ook dat aan die zaak niets goed kan zitten.’

Veertien maanden zit Frey vast. In die tijd verandert hij van een vijand in een vriend van de staat. Nadat hij zorgvuldig door officier van justitie Anne Brorhilker en haar staf is gemasseerd, besluit hij kroongetuige te worden.

Op de eerste dag van zijn bewaring wordt hij een zaaltje binnengeleid van acht vierkante meter. Daar zitten naast Brorhilker twee andere officieren van justitie, twee politiecommissarissen, vijf opsporingsambtenaren en een stenotypiste. Frey heeft twee advocaten bij zich. Naar buiten kijken lukt niet, vanwege het melkwitte glas. Al snel is de lucht met al die mensen in die kleine kamer niet meer te harden.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: