Liberalen in Polen doen alsof ze regionale verkiezingen gewonnen hebben

Liberalen in Polen doen alsof ze regionale verkiezingen gewonnen hebben

26-10-18 09:05:00,

De lokale en regionale verkiezingen die afgelopen weekeinde in Polen plaatsvonden leverden duidelijke winst op voor de conservatieve regeringspartij ‘Recht en Gerechtigheid’ (PiS). Ondertussen doen de liberalen net alsof zij de verkiezingen gewonnen hebben.

De grootste partij in ieder van de zestien regio’s

In de vorige verkiezingen in 2014 werd PiS slechts in vijf van de zestien regio’s de grootste partij, nu is dat het geval in negen regio’s. Verder wordt sinds de vorige verkiezingen slechts één regio door PiS bestuurd. In de verkiezingen van afgelopen weekeinde is PiS echter in zes regio’s groot genoeg geworden om zonder coalitiepartners te kunnen besturen.

De liberalen en de boerenpartij PSL hebben dus verlies geleden ten opzichte van de vorige regionale verkiezingen en proberen het feit dat ze in een aantal grote steden hun positie hebben weten te behouden als een overwinning te verkopen.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!

Burgercoalitie

Het liberale Burgerplatform slaagde daar echter alleen in door samen met de eveneens liberale ‘Moderne Partij’ een gezamenlijk verkiezingsblok genaamd ‘Burgercoalitie’ te vormen.

Bovendien is die Burgercoalitie slechts in één regio in staat om zonder andere coalitiepartners, zoals de boerenpartij PSL, de sociaaldemocraten, Duitse minderheid of lokale partijen te regeren.

Steun Novini!

Doe een donatie aan Novini en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken!

Doneer nu!

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: