Slotervaart en de IJsselmeerziekenhuizen: roemloos einde aan roerige geschiedenis

26-10-18 04:18:00,

Beide medische centra van zorgondernemer Loek Winter – het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam en de IJsselmeerziekenhuizen in Flevoland – zijn failliet. Daarmee komt een roemloos einde aan twee zorginstellingen die in hun geschiedenis vaak van zich deden spreken. Follow the Money volgt Winter en de ziekenhuizen al langer.

‘We kunnen allemaal heel erg veel geld verdienen’, zei Loek Winter – bijgenaamd ‘Dollar Loek’ – in 2012 nog op een groot sales event in het chique Grand Hotel Huis ter Duin. Hij doelde op de zorg: een ruwe diamant, klaar om te worden opgeraapt en geslepen door de slimme zorgondernemer die in de sector durfde te stappen. (FTM’s Eric Smit zat erbij en tekende het op.) Als iemand het kon weten was het Winter wel, de gevierde ondernemer die al sinds de jaren negentig munt wist te slaan uit de gezondheidszorg en zelfs in 2009 de noodlijdende IJsselmeerziekenhuizen overnam.

De financiële verslaglegging liep de afgelopen twee jaar nogal wat vertraging op

Zes jaar later zijn de twee ziekenhuizen die Winter in zijn carrière overnam beide failliet verklaard, nog geen week nadat uitstel van betaling werd aangevraagd. Zorgverzekeraar Achmea bleek vorige week niet bereid om de IJsselmeerziekenhuizen en het Slotervaart te steunen met krediet om de problemen te overbruggen. In Nieuwsuur zei de ziekenhuisondernemer woensdag ‘teleurgesteld’ te zijn. ‘In een week tijd hebben de verzekeraars alle contracten opgezegd. Dat betekent dat we acuut in een probleem terechtgekomen zijn’.

Negatieve energie

Maar zo acuut waren de achterliggende problemen van de ziekenhuizen van Winters MC Groep niet. De financiële verslaglegging liep de afgelopen twee jaar nogal wat vertraging op. Afgelopen zomer werd huisaccountant EY de laan uitgestuurd, zo meldde Het Financieele Dagblad. Het kantoor zou te streng zijn en zorgen voor ‘negatieve energie’ tijdens het controleren van de jaarrekeningen. Toen onlangs eindelijk de jaarrekeningen van de IJsselmeerziekenhuizen over 2016 en 2017 werden gepubliceerd, bleek de organisatie te kampen met verliezen van respectievelijk 3,7 miljoen euro en 1 miljoen euro. Voor het Slotervaart, dat in 2016 nog wel zwarte cijfers schreef, is tot op heden zelfs geen jaarrekening over 2017 gepubliceerd.

De bestuurders hebben wellicht nattigheid gevoeld. Loek Winter stapte begin 2018 uit beide ziekenhuisbesturen. Zijn zakenpartner Willem de Boer volgde ruim een maand geleden.

 » Lees verder