Waarom trekken de Hondurezen er massaal uit?

26-10-18 04:14:00,

Het gebeuren is zo schokkend dat zelfs onze officiële media er deze keer niet langs kunnen en er herhaaldelijk over berichten. Met enkele duizenden hebben ze het land verlaten om een tocht van 3.000 kilometer te voet af te leggen doorheen Guatemala en het onmetelijke Mexico om zo de VS te bereiken. Het lijkt op een collectieve poging tot zelfmoord. Dit is alleen maar te verklaren omdat het leven in eigen land niet meer mogelijk is.

De Hondurese president Juan Orlando Hernández heeft echter zijn eigen versie klaar. Volgens hem zit er een politiek spel achter en hij kijkt in de richting van Mel Zelaya. Deze begon zijn ambtstermijn van president van het land begin januari 2006. Half juni 2009 werd hij door een staatsgreep afgezet en kwam een niet verkozen regering aan de macht. Ook de huidige regering van Orlando Hernández kwam met fraude aan de macht. Sindsdien hebben de regeringen zich volledig naar de orders van de VS geschikt. En de Amerikaanse regering houdt de hand boven het hoofd van de Hondurese machthebbers. President Juan Orlando Hernández beticht er nu Mel Zelaya van samen met de Venezolaanse president Nicolás Maduro het brein te zijn achter deze massale exodus. Hun bedoeling zou zijn om de regering van Donald Trump te destabiliseren.    

Opgeblazen zendmast

Maar er gaan andere meer geloofwaardige stemmen op. Sinds 1956 opereert de privé-zender Radio Progreso onder leiding van de ‘Jezuïeten van Centraal Amerika.’ Hij is gevestigd in de hoofdstad Tegucigalpa. De zender komt op voor de mensenrechten in het land en verdedigt de zaak van de arme bevolking. De radio trok meteen van leer tegen de staatsgreep van 2009. Daarop sloten de militairen tijdelijk de zender. Sindsdien heeft het personeel van de radiozender af te rekenen met regelmatige bedreigingen. Op 10 december vorig jaar werd de zendmast clandestien neergehaald. Die werd kort daarop weer opgebouwd met giften van overal ter wereld. Enkele dagen geleden lanceerde de equipe van de radio een belangrijke boodschap naar aanleiding van de karavaan die het land massaal verliet.

De radiozender stelt zich de vraag: waarom trekken ze eruit? Ze gaan weg omdat er niet te leven valt in een land waar het heersend geweld deels afkomstig is van de Nationale Politie, de militaire politie en het leger, in sommige gevallen met de georganiseerde misdaad als medeplichtige.

 » Lees verder