“Miljardairs verdienden in 2017 meer dan in elk vorig jaar in de geschiedenis”

28-10-18 08:59:00,

Volgens het Billionaires Report 2018 van Zwitserse bank UBS hebben de 2158 miljardairs op aarde in 2017 meer verdiend dan in eender welk jaar in de bekende geschiedenis. UBS ziet dit als een positieve evolutie. Ondertussen hebben overheden geen geld meer voor onderwijs, gezondheidszorg en openbaar vervoer.

Jake Johnson, redactielid van de Amerikaanse progressieve nieuwssite CommonDreams.org, las het rapport Billionaires 2018 van de Zwitserse bank UBS. Dit is zijn verslag: 

“Terwijl de rest van de wereld brandt”

In een jaar waarin het grootste deel van de wereldbevolking geconfronteerd werd met diepe armoede, met de bijtende effecten van het sociale inleveringsbeleid en met extreme weerfenomenen, veroorzaakt door de verslechtende en door de mens veroorzaakte klimaatcrisis – van vernietigende orkanen tot dodelijke bosbranden en overstromingen – is er één klasse individuen die in 2017 meer geld binnenhaalden dan in eender welk jaar in de bekende geschiedenis: de miljardairs van deze wereld.

Volgens het vijfde jaarlijkse miljardairsrapport van de Zwitserse bank UBS hebben miljardairs over de hele wereld hun vermogen vergroot met 1400 miljard $ (ongeveer 1200 miljard euro) – een toename van hun vermogen met 20 procent – wat hun gemeenschappelijk vermogen op 8900 miljard dollar (7800 miljard euro) brengt.

“De voorbije dertig jaar kenden een grotere creatie van rijkdom dan het Gouden Tijdperk1“, vermeldt het rapport. “Deze periode bracht generaties voort van families in de VS en Europa die meer dan 100 jaar lang de zakenwereld, de banksector, de politiek, paternalistische liefdadigheid (in plaats van sociale solidariteit) en de kunsten overheersten.”Toename van het aantal miljardairs (Commondreams.org)

USB schat dat er voor het ogenblik 2158 miljardairs op aarde zijn, waarvan 179 miljardair werden in 2017. De VS alleen huisvest 585 miljardairs – het hoogste aantal in de wereld, een toename met 22 tegen het jaar ervoor.

Ondertussen leven in de VS 18,5 miljoen Amerikanen in extreme armoede, volgens het rapport van juni 2018 van Philip Alston, Speciale VN-Rapporteur over Extreme Armoede en Mensenrechten, en leven 5,3 miljoen Amerikanen in DerdeWereldsituaties van totale armoede.

Een significant percentage van de “nieuw gecreëerde” miljardairs zijn allesbehalve mannen – het zijn overwegend mannen – die zelf fortuin hadden gemaakt. Volgens UBS hebben 40 van de 179 nieuwe miljardairs van 2017 hun rijkdom geërfd –

 » Lees verder