bijna-40-van-amerikaanse-aandelen-in-bear-market-8211-geotrendlines

29-10-18 09:14:00,

De Amerikaanse S&P 500 index is door de correctie van de afgelopen twee weken weer terug op het niveau van begin dit jaar, maar als we naar de individuele aandelen kijken zien we dat de meerderheid het veel slechter doet. Zo blijkt dat bijna 40% van alle aandelen uit deze index in een zogeheten bear market zit, wat betekent dat de beurswaarde van de onderliggende bedrijven dit jaar al met meer dan 20% gedaald is. Slechts een handvol bedrijven uit de S&P 500 staat op het moment van schrijven hoger dan begin dit jaar.

De maand oktober pakt dit jaar slecht uit voor aandelenbeleggers, want van de laatste 23 handelsdagen in de Verenigde Staten werden er volgens Bloomberg 18 met een verlies afgesloten. Dat is zijn naar verhouding bijna twee keer zoveel negatieve beursdagen als in de laatste drie correcties op de aandelenmarkt. Een andere ongunstige indicator is dat het 200-daags gemiddelde van de S&P 500 index voor het eerst in 2,5 jaar tijd weer gedaald is.

Veel Amerikaanse aandelen zitten al in een bear market (Bron: Refinitiv)

Negatieve stemming overheerst

Vergeleken met de correctie van februari lijkt de aandelenmarkt nu meer moeite te hebben om de weg naar boven te vinden. Zorgen over groeivertraging in China en een dreigende handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten maken beleggers nerveus, evenals de laatste ontwikkelingen met betrekking tot de financiën van de Italiaanse overheid.

Tijdens eerdere beurscorrecties werden de zorgen van beleggers snel overstemd door een positief sentiment over de wereldeconomie, maar daar lijkt nu geen sprake van te zijn. Ook blijft de Amerikaanse centrale bank de rente verhogen, terwijl ze tegelijkertijd haar balans probeert te verkleinen. Daardoor is er minder liquiditeit beschikbaar, met als gevolg dat beleggers voorzichtiger worden.

Deze correctie kent tot op heden weinig positieve beursdagen (Bron: Bloomberg)

Stijgende rente

Een andere factor die meespeelt is de stijgende rente op de obligatiemarkt. Staatsobligaties en bedrijfsobligaties zijn bij een hogere rente weer een interessant alternatief voor aandelen, waardoor ze de aandelenmarkt wat wind uit de zeilen kunnen nemen. De afgelopen twee jaar stond de rente zo laag dat het ook voor defensieve beleggers interessant werd om naar aandelen te kijken.

 » Lees verder