De verkiezing van een schoft | Uitpers

de-verkiezing-van-een-schoft-uitpers

29-10-18 10:50:00,

Ze krijgen gelijk, zij die altijd al zeiden dat Brazilië een ‘grote toekomst’ te wachten staat. Het wordt dus weer wachten. Dit keer weliswaar met veel angst voor wat gebeuren kan.

Jair Bolsonaro werd verkozen tot nieuwe President. Er is de afgelopen weken veel geschreven over wat deze extreem-rechtse legerkapitein bezielt en hoe hij met de gemeenste en brutaalste uitspraken een grotendeels onwetend publiek heeft weten te verleiden. Homofoob, racistisch, anti-democratisch. Door een orthodox neoliberale running-mate te nemen kon hij zelfs het bedrijfsleven overtuigen. Hoewel die laatsten misschien wel bedrogen uitkomen mocht de van nature nationalistische militair zich afzetten tegen de eveneens van nature open-grenzen-neoliberale econoom.

Er valt momenteel weinig te zeggen over hoe erg het precies kan worden. Het kan alle kanten uit, maar waarschijnlijk komt er een streng ‘veiligheidsbeleid’ dat niet schrikt om kleine criminelen een kopje kleiner te maken, type Filippijnen. Het speelveld voor de vele dynamische sociale bewegingen zal kleiner worden. Grootgrondbezitters zullen hun gang mogen gaan ten koste van de natuur en de inheemse volken. De repressie wordt goed georganiseerd. Economisch kunnen grote bedrijven voor de bijl van de privatisering gaan. Brazilië, lange tijd één van de tien rijkste landen ter wereld, kan weer arm worden.

Een schoft
Jair Bolsonaro is zonder meer een schoft. Tijdens de stemming over de afzetting van President Dilma Rousseff, die niets meer had gedaan dan al haar voorgangers om de begroting in evenwicht te krijgen en van geen enkel strafrechtelijk feit kon beschuldigd worden, bracht hij in het Parlement hulde aan Carlos Alberto Brilhante Ustra, één van de belangrijkste folteraars tijdens de militaire dictatuur van 1964 tot 1985. Hij was het die de jonge vrouw die Dilma Rousseff toen was, onder handen nam. Hij was het die kinderen verplichtte toe te kijken terwijl hun ouders werden mishandeld. Dat is het voorbeeld dat Bolsonaro de President nog eens onder de neus duwde. Een onmens.
Er is nog een tweede punt dat lang geen nieuws meer is maar ook in dit geval moet onderstreept worden. Tot ongeveer één week vóór de eerste ronde lagen de cijfers van de opiniepeilingen niet zo ver uit elkaar. Er bleek en reële kans te bestaan dat Fernando Haddad het zou halen. Toen keerden de kansen en Bolsonaro klom meteen tot 46 % van de kiesintenties,  » Lees verder

%d bloggers liken dit: