Jamal Kashoggi heeft nog een andere naam: Anibal Barrow

jamal-kashoggi-heeft-nog-een-andere-naam-anibal-barrow

29-10-18 09:16:00,

De verontwaardiging over de moord op Jamal Kashoggi in het Saoedische consulaat in Turkije mag zich niet beperken tot vrijblijvende kritiek op het meest achterlijke en repressieve regime op aarde. Tienduizenden doden in Jemen en honderden vermoorde journalisten overal ter wereld verdienen dezelfde verontwaardiging én actie, zoals bijvoorbeeld Anibal Barrow in Honduras.

De kans dat u al ooit heeft gehoord van Anibal Barrow is zeer klein. Op 24 juni 2013 werd deze journalist ontvoerd door tien mannen die uit een witte Mitsubishi zonder nummerplaten sprongen, terwijl hij met zijn gezin aan een kruispunt stil stond in het Hondurese stadje San Pedro Sula. Zijn familie werd ook meegenomen maar even later vrijgelaten.

Op 9 juli werd zijn lichaam teruggevonden op 20 kilometer van zijn ontvoeringsplaats. Het vertoonde littekens van gruwelijke folteringen, was in stukken gehakt en gedeeltelijk verbrand. Barrow was in 2013 de 26ste journalist die in Honduras werd vermoord sinds de door de VS gesteunde staatsgreep van 2009. Hij was kritisch voor het nieuwe regime dat sinds die staatsgreep aan de macht was.

Het gebrek aan enige internationale aandacht voor zijn moord kan niet feller contrasteren dan nu met de moord op Jamal Kashoggi. Men kan terecht kritisch zijn over een zoveelste demonstratie van selectieve verontwaardiging. Ik pleit er echter voor om de moord op Kashoggi als een opportuniteit te zien om echte kritische berichtgeving terug een plaats te geven in de mainstream media.

Het blijft bij intentieverklaringen

De gruwelijke moord op journalist Jamal Kashoggi in het consulaat van Saoedi-Arabië in de Turkse stad Istanboel wordt unaniem veroordeeld. Voorlopig blijft het echter bij intentieverklaringen. Wapenleveringen aan Saoedi-Arabië worden in vraag gesteld, hoewel nergens al een echte beslissing werd genomen. “Verder onderzoek zou meer duidelijkheid moeten scheppen” is het meest gehoorde argument om nog geen concrete strafmaatregelen te nemen.

Op deze en andere alternatieve nieuwssites wordt de selectieve verontwaardiging in de mainstream media al jaren aangeklaagd. De aandacht voor de moord op Kashoggi is in die context merkwaardig, omdat het voor het eerst is dat een misdaad van een bondgenoot wordt aangeklaagd op een manier die tot nu gereserveerd was voor de (echte en vermeende) misdaden van tegenstanders en vijanden.

Het is zeker niet zo dat eigen misdaden of die van bondgenoten worden verzwegen.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: