de-ontmaskering-van-ngo-monitor-8211-the-rights-forum

31-10-18 02:13:00,

Nieuws

Shrinking Space

PFLP The Money Trail Lawfare Shurat HaDin NIW Onderzoek Al Mezan NGO Monitor Al-Haq CIDI Israël-lobby BDS

Shrinking Space / De ontmaskering van NGO Monitor

Een Israëlisch rapport brengt de praktijken aan het licht van NGO Monitor, een prominente organisatie binnen de Israël-lobby. Het rapport is een reactie op de slinkende ruimte die in Israël bestaat voor stemmen die opkomen voor vrijheid en gelijke rechten.

Het rapport ‘Shrinking Space’ beschrijft de werkwijze van NGO Monitor. Deze aan de Israëlische regering gelieerde organisatie is berucht vanwege zijn desinformatie en lastercampagnes. 

‘We kunnen ons niet langer veroorloven om de desinformatie en laster van NGO Monitor onweersproken te laten.’ Zo luidt het motief van de Israëlische Policy Working Group (PWG) voor het recent gepubliceerde rapport Shrinking Space – NGO Monitor: Defaming human rights organizations that criticize the Israeli occuption.

Bad Civil Society

Het rapport is een antwoord op de snel slinkende maatschappelijke ruimte die in Israël bestaat voor personen en organisaties die opkomen voor universele waarden, vrijheid en gelijke rechten. Mensenrechtenorganisaties en kritische maatschappelijke stemmen wordt er het werken onmogelijk gemaakt – een ontwikkeling die inmiddels onstuitbaar lijkt. De Duitse denktank Stiftung Wissenschaft und Politiek (SWP) omschreef dit fenomeen in haar in januari 2018 verschenen publicatie The Rise of ‘Bad Civil Society’ in Israel als volgt:

[…] the well-orchestrated efforts to reduce the liberal-democratic spaces that have characterized the Israeli political system through the promotion of illiberal, religious-nationalist, and anti-human-rights ideals seem to have gained the upper hand.

SWP beschrijft drie tactieken die in Israël worden gebruikt om mensenrechtenorganisaties (MRO’s) te ondermijnen: het delegitimeren van die organisaties door middel van lastercampagnes; het aanvallen van organisaties die onderdak bieden aan die MRO’s, bijvoorbeeld voor spreekbeurten of debat; en het afsnijden van de financiering van MRO’s.

Weerwoord noodzakelijk

Veel van dit vuile werk – samen te vatten als het tegen elke prijs bestrijden van kritiek op Israëls politiek van bezetting en kolonisering van Palestina – wordt opgeknapt door Israëlische organisaties,

 » Lees verder