bondskanselier-op-de-schopstoel-uitpers

03-11-18 07:32:00,

Angela Merkel (foto Daniel Schwen, Creative Commons)

De uiteindelijke resultaten van de deelstaatverkiezingen in Hessen waren nog maar een paar uur bekend, of daar weerklonk vanuit Berlijn een donderslag bij heldere hemel, die tot ver buiten Duitsland de politieke wereld even naar adem deed snakken. Bondskanselier Merkel maakte bekend dat zij haar functie als CDU-partijvoorzitter zou neerleggen. En geen uur na die verklaring liet ex-rivaal Friedrich Merz weten dat hij kandidaat was om haar plaats in te nemen als leider van de christendemocraten. Over Hessen sprak nauwelijks nog iemand.

Nu ja, de uitslag in Hessen was dan ook niet de oorzaak van die opeenvolgende ‘coups de théatre’ maar hooguit de aanleiding. Twee weken voordien waren de deelstaatverkiezingen in Beieren ook al op een fors verlies uitgedraaid voor de daar “sinds mensenheugenis” regerende CSU, maar daar hoefde Merkel zich niet rechtstreeks geraakt door te voelen. De CSU is tenslotte een andere partij dan de CDU. Kwatongen suggereerden zelfs dat ze die uitslag misschien niet eens zo’n ramp vond, in de hoop dat de CSU nu ook in Berlijn wel een toontje lager zou zingen. Maar Hessen was een ander paar mouwen. Daar regeerde de Merkel-getrouwe Volker Bouffier samen met de groenen, en toonden peilingen aan dat de bevolking in grote trekken tevreden was over het beleid. Desondanks keek de CDU er met een bang oog naar de gepeilde kiesintenties.

Cijfers

Inderdaad bleek zondagavond dat de tevredenheid vooral de groenen was ten goede gekomen, en niet de CDU. Ietwat verrassend was dat wel, want tot dusver wist in Duitsland doorgaans de CDU te profiteren ten koste van een kleinere regeringspartner. Maar nu werden de rollen omgedraaid. De CDU verloor ruim elf procent en strandde op 27 %, terwijl de groenen hun electorale aanhang haast verdubbelden tot 19,8 %. De sociaaldemocraten verloren vanuit de oppositie ongeveer evenveel als de CDU en behaalden met 19,8 het slechtste resultaat in de geschiedenis van de deelstaat die ooit als een rode burcht gold. De liberalen kwamen met 7,5 % goed over de kiesdrempel, de Linke met 6,3 eerder nipt. En de extreem-rechtse AfD deed het in Hessen met 13 % zelfs nog beter dan voordien in Beieren. Daarmee is de partij nu in alle deelstaatparlementen aanwezig, ook in het ‘rijke’ westen van de republiek.

 » Lees verder