Verenigde Staten geeft acht landen vrijstelling voor olie uit Iran – Geotrendlines

verenigde-staten-geeft-acht-landen-vrijstelling-voor-olie-uit-iran-8211-geotrendlines

04-11-18 09:45:00,

De Amerikaanse regering heeft acht landen een voorlopige vrijstelling gegeven om olie uit Iran te importeren. Dat maakte de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo vrijdag bekend. Welke landen dat precies zijn werd niet duidelijk gemaakt, maar verschillende media berichten dat naast India ook Irak, Turkije, Zuid-Korea, Japan en mogelijk ook China op het lijstje zouden staan.

Vanaf volgende week wordt de tweede ronde van Amerikaanse sancties tegen Iran in werking gesteld. Deze sancties zijn gericht tegen de bankensector en de olie-industrie en hebben als doel het land economisch onder druk te zetten. Pompeo herhaalde deze week dat de sancties erop gericht zijn de inkomsten van de regering af te snijden, inkomsten die volgens hem gebruikt worden om wereldwijd ‘dood en verderf’ te zaaien.

Landen moeten minder olie uit Iran importeren

De landen die een vrijstelling hebben gekregen en dus olie uit Iran mogen blijven importeren hebben daarvoor wel concessies moeten doen. Volgens Pompeo hebben al deze landen namelijk ingestemd met de voorwaarde dat ze minder olie uit Iran zullen kopen. Een andere voorwaarde die de Amerikaanse regering gesteld heeft is dat de opbrengsten van de olie geparkeerd worden op bankrekeningen buiten Iran, waar het land alleen geld aan kan onttrekken voor ‘humanitaire handel’ of bilaterale handel in niet gesanctioneerde goederen of diensten.

Volgens de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin zal het in Brussel gevestigde bedrijf achter het internationale SWIFT betaalsysteem vanaf volgende week verschillende Iraanse banken afsluiten. Om hoeveel banken het gaat werd niet duidelijk.

pic.twitter.com/nk2vKvHuaL

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 2, 2018

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines is een onafhankelijk platform voor geopolitiek en economisch nieuws en dat betekent dat wij uit principe geen geld accepteren van overheidsinstanties, niet-gouvernementele organisaties of van adverteerders die rechtstreeks op onze site willen adverteren. Met uw donatie kunnen we de site verder ontwikkelen en kunnen we ons nieuwsaanbod uitbreiden. Zo houden we de site vrij van advertenties en blijven wij onafhankelijk van andere financiële bronnen. Klik hier om te doneren!

Lees ook:

China wil meer olie uit Iran importeren


India krijgt ontheffing voor sancties tegen Iran


Topman Total: “We leven in een wereld waarin…

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: