de-israel-lobby-in-de-vs-beschouwt-de-strijd-in-europa-als-8216over8217

05-11-18 10:25:00,

In januari 2017 pakte Al Jazeera uit met een onthullende documentaire over de Britse Israël-lobby. Eenzelfde reportage over de lobby in de VS bleef een jaar liggen onder zware druk van Israël en de VS maar is nu te zien op Electronic Intifada. De Israëlische regering moeit zich rechtstreeks met politiek en verkiezingen in de VS (maar wordt daar niet voor afgestraft).

Op dezelfde manier als zijn collega in Groot-Brittannië wist undercover medewerker van Al Jazeera ‘Tony’ door te dringen tot de intieme cenakels van de Israël-lobby in de VS. De documentaire reeks van vier episodes ontmaskert hoe de ambassade van Israël in de VS en haar lobbyisten spioneren, burgers vals beschuldigen of intimideren die opkomen voor de rechten van de Palestijnse bevolking. Hun aandacht gaat in het bijzonder naar de BDS-beweging (Boycot-Divest-Sanction) tegen de bezetting en kolonisatie van de Palestijnse gebieden en tegen de apartheid in Israël zelf.

Het Israëlische ministerie voor Strategische Aangelegenheden werd speciaal opgericht om geheime operaties op te zetten tegen de groeiende sympathie voor de Palestijnse zaak, in het bijzonder voor de groeiende steun voor de BDS-beweging op de universiteitscampussen. Net als met de Britse reeks kregen alle 70 personen die in de documentaire worden genoemd de kans de opnames te bekijken en replieken te geven. Slechts drie personen deden dat.  

Zware druk bewijst stelling documentaire

Hoewel de film reeds klaar was in oktober 2017 bleven de opnames een jaar liggen in de kluizen van Al Jazeera. Qatar, het land waar het hoofdkwartier van Al Jazeera gevestigd is, kwam onder zware druk te staan van de Amerikaanse regering om de reeks niet uit te zenden. Ironisch genoeg bewees deze hardnekkige druk op Qatar de premisse van de documentaire, namelijk dat er wel degelijk een Israël-lobby bestaat in de VS en dat ze veel macht en invloed heeft. Zo wisten ze te lobbyen bij meerdere Congresleden om het ministerie van justitie onder druk te zetten om Al Jazeera als ‘foreign agent’ te registreren, op basis van een contraspionagewet uit de jaren 1930.(screenshot documentaire Al Jazeera)

De Palestijns-Amerikaanse nieuwssite ElectronicIntifada kon kopieën van de documentaire bemachtigen. De eerste twee delen zijn reeds beschikbaar, delen drie en vier volgen nog. De Franse pro-Palestijnse website OrientXXI publiceert de documentaire met Franse ondertitels.

 » Lees verder