demonstreren-voor-israel-boycot-is-ieders-goed-recht-stelt-burgemeester-halsema-8211-the-rights-forum

06-11-18 07:37:00,

Nieuws

Amsterdam

Lobbywood Joods Akkoord Jonet Amsterdam Cnaan Liphshiz NIW NGO Monitor SGP BDS-beweging CIDI antisemitisme Israël-lobby BDS nieuwsanalyse

Amsterdam / Demonstreren voor Israël-boycot is ieders goed recht, stelt burgemeester Halsema

Het oproepen van winkelend publiek om geen Israëlische producten te kopen wordt beschermd door de vrijheid van demonstratie. Dat stelt burgemeester Halsema van Amsterdam in antwoord op een oproep van de Joodse Gemeente Amsterdam om zulke acties als ‘antisemitisch’ te verbieden.

Burgemeester Femke Halsema van AmsterdamDutch Express 24 

Zolang zij zich aan de wet houden mogen activisten kritiek op de politiek van Israël uiten zoveel ze willen, en ook oproepen tot een boycot van Israëlische producten. Met een verbod daarop zou inbreuk worden gemaakt op de grondwettelijke vrijheid van meningsuiting en demonstratie van de betrokkenen.

Met die principiële stellingname reageert burgemeester Femke Halsema van Amsterdam op een oproep van de Joodse Gemeente Amsterdam (JGA) om zulke betogingen te verbieden. Halsema benadrukt dat het de JGA en ieder ander vrij staat naar de rechter te stappen als zij menen dat demonstranten de wet overtreden.

JGA zag ‘anti-joodse’ demonstratie

De JGA beklaagde zich in april over een flyeractie van een aantal activisten van het Nederlands Palestina Komitee (NPK) voor een Albert Heijn-filiaal in Amsterdam-Zuid. Gedurende anderhalf uur riepen zij het winkelend publiek op geen producten met het onbetrouwbare opschrift ‘Made in Israel’te kopen. De kans is immers aanzienlijk dat het om producten uit de illegale Israëlische kolonies (‘nederzettingen’) in bezet Palestijns gebied gaat, was hun boodschap.

De JGA had echter een heel andere actie gezien. Zij stelde dat sprake was van een ontoelaatbare ‘anti-joodse’ betoging, ‘een provocatie die het bestaansrecht van Israël als – Joodse – Staat betwist en daarmee niet alleen gericht tegen het Israëlisch beleid, maar ook anti-Joods’. En omdat de demonstratie ook nog eens in een ‘joodse buurt’ plaatsvond, straalde die ‘heel bewust uit dat Joden niet thuishoren in Israël én niet thuishoren in Amsterdam’.

 » Lees verder