franco-de-doorn-in-het-oog-van-sanchez

06-11-18 12:02:00,

Bijna 40 jaar lang hield hij Spanje in een stevige wurggreep. Samen met bijna 34.000 gesneuvelde soldaten van de Spaanse burgeroorlog (1936-1939) ligt hij begraven in de Vallei der Gevallenen [1], bij Madrid. Dictator Francisco Franco die als kind door zijn autoritaire vader werd misprezen en afgekeurd werd door de Spaanse marine, was vastbesloten om zijn plaats in de Spaanse geschiedenis te veroveren. In Spanje is hij 40 jaar na zijn dood opnieuw voorpaginanieuws én een doorn in het oog van de regering van de socialist Pedro Sánchez.

Verzoeningsplek 

Franco ligt niet alleen begraven tussen de doden van zijn eigen rebellenleger, maar gaf de opdracht om duizenden republikeinse gesneuvelde strijders op te graven om die vervolgens in zijn dodenvallei bij te zetten. Dat gebeurde zonder de toestemming van familieleden want de overwonnenen hadden niet te kiezen.

De Spaanse regering vindt dat de slachtoffers van een staatsgreep niet thuishoren naast het graf van hun kwelgeest. De enige die niet tijdens de burgeroorlog stierf was Franco. Door hem weg te halen kan de Vallei der Gevallenen ooit een verzoeningsplek worden. Dat is tenminste het plan. Het is een moedige beslissing want geen enkele socialistische premier, noch José Luis Zapatero, noch Felipe González overwogen ooit om zoiets te doen. 


Nieuw fascistisch bedevaartsoord in hartje Madrid

Sinds het Spaanse parlement in augustus instemde met de plannen om de stoffelijke resten van de dictator uit de Vallei der Gevallenen te verhuizen, wordt de lugubere plek opnieuw druk bezocht door rechtsextremisten die er zonder schroom de fascistische groet komen brengen: “Arriba Espãna, viva Franco!” In 2018 heeft de “Caudillo” nog heel wat aanhangers.

De verhuis van Franco moest het symbool worden van politieke verandering in Spanje. Premier Sánchez beloofde eerst dat de operatie nog tijdens de zomer in kannen en kruiken zou zijn. Maar de plannen van zijn regering stuiten op hevige reacties van zijn nabestaanden en aanhangers. De familie van de dictator wou eerst niet weten van een eventuele verhuis maar kwam daarna met een voorstel.


Ze gaven hun toestemming voor de herbegrafenis, op voorwaarde dat Franco een nieuwe rustplaats zou krijgen in de Almudena kathedraal in Madrid, pal naast het Koninklijk Paleis.

 » Lees verder