Joods-Europese organisaties: “Kritiek op Israël is géén antisemitisme”

joods-europese-organisaties-8220kritiek-op-israel-is-geen-antisemitisme8221

06-11-18 07:43:00,

Joods-Europese organisaties sluiten zich aan bij een oproep van Joods-Amerikaanse organisaties. In een open brief verklaren zij hun oppositie tegen de pogingen van de Israëlische regering om tijdens een tweedaagse conferentie in Brussel de definitie van antisemitisme uit te breiden tot elke vorm van kritiek tegen bezetting en kolonisatie van Palestina en tegen apartheid in Israël.

Openbare verklaring van Joods-Europese organisaties over de definitie en uitroeiing van antisemitisme:

Als Joods-Europese organisaties toegewijd tot de uitroeiing van antisemitisme, xenofobie, islamofobie en alle andere vormen van racisme, wensen wij onze diepste bezorgdheid uit te drukken voor de organisatie van een conferentie in Brussel op 6-7 november 2018, die wordt gesteund door de regering van Israël. Zij heeft tot doel legitieme kritiek en protest op het Israëlisch regeringsbeleid te brandmerken als antisemitisme.

Wij verzoeken de Europese instellingen, waaronder de Europese Commissie, het Agentschap voor Fundamentele Rechten en de leden van het Europees Parlement, om de pogingen te blokkeren van de Israëlische regering om valse aantijgingen van antisemitisme te gebruiken. Zo verhindert en criminaliseert Israël het werk van sociale bewegingen, waaronder de inzet van diverse Joodse gemeenschappen in Europa om vrede en gerechtigheid na te streven in Israël/Palestina.

Deze conferentie wordt georganiseerd door de Europese Joodse Associatie en twee Israëlische ministeries. De conferentie heeft als doelstelling alle Europese politieke partijen te overhalen om oproepen tot druk op Israël, waaronder de tactieken van Boycot, Desinvestering en Sancties (BDS) tot “fundamenteel antisemitisch” te verklaren.

Wij verwerpen hun oproep. Antisemitisme is een kleine maar reële en groeiende bedreiging voor Joodse bevolkingsgroepen in Europa en elders – zoals de recente schande in Pittsburgh zo tragisch heeft aangetoond. Het is een gevaarlijke stap om de echte bedreiging van antisemitisme samen te smelten met legitieme kritiek op de regering van Israël en zijn beleidsdaden.

Dit dreigt de Europese inspanningen om antisemitisme te bestrijden uit te hollen. Dit maakt er een gereedschap van om de democratische principes van vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vergadering uit te hollen. Dit helpt de Israëlische regering in zijn streven om het Palestijns geweldloos verzet tegen de Israëlische bezetting aan banden te leggen. Deze daden van Israël vertegenwoordigen de Joodse gemeenschappen van Europa niet. De blokkade van Gaza en de raciale segregatie op de Westelijke Jordaanoever, de dodelijke aanvallen op burgers en de landroof voor alleen-Joodse koloniale nederzettingen gebeurt niet in onze naam.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: