betaalt-de-pa-jaarlijks-307-miljoen-euro-aan-terroristen-dit-zijn-de-feiten.-8211-the-rights-forum

07-11-18 01:23:00,

Nieuws

Klopt dat wel?

Palestijnse gevangenen Joël Voordewind administratieve detentie Palestijnse Autoriteit Kinderrechten Israël-lobby gedode Palestijnen nieuwsanalyse

Klopt dat wel? / Betaalt de PA jaarlijks 307 miljoen euro aan terroristen? Dit zijn de feiten.

‘Terreursalarissen’ worden ze genoemd, de betalingen die de Palestijnse Autoriteit doet aan Palestijnen in Israëlische gevangenissen en aan families van gedode Palestijnen. Volgens Israël betaalt de PA jaarlijks 307 miljoen euro aan ‘terroristen’ en vormen de betalingen een ‘perverse prikkel’. Maar klopt dat ook? The Rights Forum deed een factcheck.

Akram Alayasa, hoofd Internationale Relaties van de Commissie voor Gevangenenzaken van de Palestijnse Autoriteit.Derek Stoffel / CBC News  

Het is voor de Nederlandse zogenoemde Israël-lobby een permanente steen des aanstoots: de betalingen die de Palestijnse Autoriteit (PA) doet aan Palestijnse gedetineerden in Israëlische gevangenissen. In 2017 stelde Joël Voordewind (ChristenUnie) er Kamervragen over. In maart dit jaar deed hij dat nogmaals en diezelfde dag dienden ook VVD, CDA en SGP vragen in. In lobbykringen worden de betalingen een ‘perverse prikkel’ genoemd. Palestijnen zouden zich laten doodschieten of levenslang laten opsluiten uit geldelijk gewin, is het niet voor henzelf dan voor hun gezinnen.

Met name Voordewind pleitte ervoor de Nederlandse steun aan de PA te verminderen met het bedrag dat die hieraan uitgeeft. Het kabinet echter heeft geen bezwaar tegen betalingen aan gedetineerden en hun families, ‘zolang die transparant zijn en gebaseerd op sociaaleconomische behoefte, niet op de duur van de detentie’. Een deel van de betalingen van de PA loopt op naarmate iemand langer vast zit, en daarin kan volgens het kabinet inderdaad een perverse prikkel schuilen.

Doorlopend ophef

De Israëlische regering laat al jaren geen gelegenheid voorbijgaan om aanvallen van Palestijnen op Israëli’s terug te voeren op de betalingen. Volgens premier Netanyahu betaalt de PA jaarlijks ‘307 miljoen euro aan terroristen die joden doden’. Israël kondigde aan voor de PA geïnd belastinggeld in te gaan houden als de betalingen niet stoppen. In februari werd daartoe een wet aangenomen.

 » Lees verder