de-vs-chanteert-nederland-en-shell

07-11-18 01:17:00,

De emeritus hoogleraar Kees van der Pijl wees hier al enkele weken geleden op:

Ambassadeur VS: Shell riskeert sancties vanwege Russische gasleiding

Ambassadeur VS: Shell riskeert sancties vanwege Russische gasleiding
07 november 2018 12:03
Laatste update: 48 minuten geleden
   
De Amerikaanse ambassadeur, Pete Hoekstra, waarschuwt Nederlandse ondernemingen als Shell, Boskalis en Van Oord dat zij sancties uit de Verenigde Staten lopen door hun medewerking aan een Russische gaspijpleiding.

Dat zegt Hoekstra woensdag in gesprek met radioprogramma De Nieuws BV. De ambassadeur kan niet zeggen of er daadwerkelijk sancties komen, maar hij benadrukt dat de Amerikaanse regering klaarstaat om de beslissing te nemen.

De Amerikaanse president Donald Trump kan deze sancties instellen op basis van een vorige maand getekend besluit, de sanctiewet CAATSA. Met deze wet kan de Amerikaanse overheid onder meer bezittingen en rekeningen van bedrijven of particulieren in de VS bevriezen.

Het gaat specifiek om betrokkenheid van de bedrijven bij de gaspijpleiding Nord Stream II die in de Oostzee wordt gebouwd. De Verenigde Staten zijn tegen de bouw van de pijpleiding.

Bedrijven ondernemen nog geen actie
“Het is enorm belangrijk voor sommige Nederlandse bedrijven. Als er sancties worden opgelegd, zitten ze met allerlei juridische verplichtingen”, zegt Hoekstra tegen het radioprogramma. “Maar belangrijker: eerst moeten zij besluiten of ze door willen gaan met Nord Stream, en wanneer zij dat doen heeft dat sowieso gevolgen.”

Van Oord en Boskalis volgen de ontwikkelingen en hebben ook afspraken met de klant gemaakt over hoe om te gaan mogelijke sancties. “Wij zien momenteel geen aanleiding om vooruit te lopen op eventuele consequenties”, aldus de ondernemingen in een gezamenlijke verklaring. Shell zegt het belangrijk te vinden de verplichtingen als financiële investeerder in Nord Stream II na te komen.

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) verklaart dat de bedrijven met de Amerikaanse regering in contact moeten treden en moeten kijken wat de consequenties voor de ondernemingen zijn.

https://www.nu.nl/economie/5558477/ambassadeur-vs-shell-riskeert-sancties-vanwege-russische-gasleiding.html

Zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=2jY1Bpthnlw

 » Lees verder