cidi-propaganda.-cnaan-liphshiz

08-11-18 12:59:00,

Leugens over vliegerproject belanden via ex-medewerker CIDI in Israëlische pers

Een leugenachtig artikel in Israëlische media over het geannuleerde vliegerproject in Vlissingen blijkt van de hand van voormalig CIDI-medewerker Cnaan Liphshiz. Zoals vaker is hij het tussenstation tussen de Nederlandse Israël-lobby en Israëlische media, die zijn nepnieuws kritiekloos publiceren.


De vliegers op het strand van Scheveningen. Van een door journalist Cnaan Liphshiz waargenomen ‘vlieger met hakenkruis’ ontbreekt ieder spoor.ruimteCAESUUR 

‘In Vlissingen vond een pro-Palestijnse manifestatie plaats waarbij vliegers met een hakenkruis en andere nazi-symboliek werden opgelaten. Het was een vliegershow in solidariteit met Gaza, en de kunstenaars werden door een wethouder op Twitter geprezen.’
Dit even sensationele als onware nieuws was op 27 oktober te lezen op de Israëlische nieuwswebsites The Times of Israel en Haaretz. De twee identieke artikelen echoden de campagne van de zogenoemde Israël-lobby en Vlissingse politieke partijen om een vliegerproject van de kunststichting CAESUUR verdacht te maken als antisemitisch en leunend op nazi-symboliek en terreurverheerlijking. En om het daarmee geannuleerd te krijgen, een opzet die slaagde: belasterd en gefrustreerd cancelden de kunstenaars hun evenement. We schreven er eerder deze week over.
Doorgeefluik van laster
Het artikel op de Israëlische websites is afkomstig van het Amerikaanse persbureau The Jewish Telegraphic Agency (JTA). Het blijkt geschreven door de Nederlandse correspondent van JTA, Cnaan Liphshiz. Hij is een voormalig medewerker van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), de vooraanstaande lobby-organisatie die zelf ook in het geweer kwam tegen het vliegerproject, zoals door Liphshiz in zijn artikel vermeld.
Liphshiz fungeert vaker als tussenstation tussen de Nederlandse Israël-lobby en Israëlische media, die zijn artikelen doorgaans ongecheckt publiceren. Eerder besteedden we aandacht aan de rol die Liphshiz speelde in de lastercampagnes tegen minister Sigrid Kaag en voormalig premier en oprichter van The Rights Forum Dries van Agt. Via Liphshiz kreeg een internationaal lezerspubliek de laster die in Nederland over beiden werd uitgestort voorgeschoteld.
Bikkelharde leugen
Ditmaal kon dat publiek lezen hoe Liphshiz de kunstenaars en hun vliegerproject in Vlissingen verdacht maakte. Een van hun vliegers was, schrijft Liphshiz in navolging van de Nederlandse website voor ‘onafhankelijk Joods nieuws’ Jonet, beschilderd met een hakenkruis. Een groen hakenkruis nog wel, ‘de kleur van Hamas’.  » Lees verder