hoe-amazon-en-andere-techbedrijven-meehelpen-aan-de-deportatie-van-migranten

08-11-18 11:14:00,

Technologiebedrijven als Amazon en Palantir verdienen grof geld met de deportatie van migranten in de VS. Eigenlijk is het nog straffer: ze maken die deportatie ook mee mogelijk. Hoe kan dat?

Om de link tussen technologiebedrijven en de Amerikaanse deportatiediensten te begrijpen moet eerst iets verduidelijkt worden over hoe die technologiebedrijven werken en wat hun band is met de Amerikaanse overheid.

Neem nu Amazon. Het is een naam die de meesten onder ons associëren met koopjes doen op het internet. Maar eigenlijk is retail slechts een klein deel van wat Amazon doet. Het bedrijf heeft zich de voorbije jaren gespecialiseerd in het aanbieden van online opslagruimte, de zogenaamde cloud-storage. De tak van het bedrijf die daarin gespecialiseerd is, heet AWS, wat staat voor Amazon Web Services.

AWS werd aanvankelijk ontwikkeld als een intern platform voor Amazon. Het diende om data over klanten, trajecten en producten te managen. Maar algauw zag Amazon in dat de ontwikkelde technologie kon uitbesteed worden aan andere bedrijven. Een slimme zet, want AWS is momenteel de snelst groeiende tak van Amazon. Om een idee te geven: in 2018 was AWS verantwoordelijk voor 73 procent van de totale omzet van Amazon.

Steeds meer bedrijven doen rechtstreeks of onrechtstreeks, via tussenspelers, beroep op AWS om hun data op te slaan. Dat is immers veel goedkoper dan zelf servers te beheren. Bovendien beschikken bedrijven als Amazon ook over de juiste technologie en know how om data te verwerken, analyseren en beheren. In praktijk komt deze praktijk neer op het outsourcen van informatietechnologie.

Niks op tegen? Hangt ervan af hoe je het bekijkt. Door het outsourcen van informatietechnologie geven bedrijven ook heel wat weg. Omdat een bedrijf als AWS over zoveel data beschikt, kan het ook steeds meer data en kennis monopoliseren die eigen zijn aan specifieke sectoren. Het gaat daarbij niet alleen om de data zelf maar ook over de metadata: de data over de data waardoor patronen, structuren en tendensen duidelijk worden. Dat biedt een groot competitief voordeel.

Draaideuren

Niet alleen bedrijven zijn geïnteresseerd om hun data te migreren naar de ‘cloud’. In tijden waarin besparingen het mantra zijn, zien ook overheden steeds meer heil in het outsourcen van informatietechnologie. Dat is zeker het geval voor de Amerikaanse overheid.

 » Lees verder