‘Israëlhater’ – The Rights Forum

israelhater-8211-the-rights-forum

08-11-18 12:46:00,

Opinie

Al-Khalil Hebron

Jan Tervoort / ‘Israëlhater’

Een van de mildere kwalificaties die je regelmatig naar het hoofd geslingerd krijgt als je kritisch tegenover het beleid van Israël staat, is het label ‘Israëlhater’. Maar ook dat label klopt in veel gevallen niet. Sterker nog, als ik voor mijzelf spreek ben ik eigenlijk het tegenovergestelde.

Zonsondergang op de Westelijke Jordaanoever.Ma’an News Agency 

In de mediaoorlog die er gaande is rond het Israëlisch-Palestijns conflict lijken er altijd slechts twee smaken voorhanden: of je steunt Israël onvoorwaardelijk, of je bent een ‘Israëlhater’. In het echte leven liggen de zaken natuurlijk een stuk genuanceerder. Iedereen heeft zijn persoonlijke redenen waarom hij of zij bij dit conflict betrokken is geraakt en dat ligt vaak ingewikkelder dan alleen voor of tegen. Mijn eigen verhaal is daar een voorbeeld van.

Het toeval wilde dat ik in 1987 op de internationale middelbare school in Parijs bevriend raakte met een joodse Israëli. Tot op de dag van vandaag zijn wij beste vrienden. Israël speelde ergens ver op de achtergrond wel een rol in onze vriendschap, maar vrouwen, muziek en avontuur voerden de boventoon. Dat veranderde in 2007, toen mijn vriend weer in Israël ging wonen om daar een onderzoek te doen voor een PhD antropologie. In februari 2008 reisde ik voor het eerst naar Israël om hem te bezoeken.

Eerste reis naar Israël

We hadden koud een paar whiskeytjes op Rotschild Boulevard in Tel Aviv achter de kiezen, toen ik door mijn familie in Nederland gebeld werd. Mijn vader had tijdens mijn vlucht een hersenbloeding gekregen en het zag er niet goed uit. Dezelfde namiddag zat ik weer op vliegveld Ben-Gurion om terug naar Nederland te vliegen. Vanuit de wachtruimte zag ik in de verte de heuvels van de Westoever, badend in het verbluffend mooie licht van de zakkende zon. In de rij voor het boarden kreeg ik het telefoontje dat mijn vader was overleden. Een vliegtuig is een moeilijke plek om je verdriet te laten gaan, maar ik kon het niet tegenhouden. Met de Israëlische vrouw die toevallig uren naast die snikkende en snotterende volwassen man zat,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: