Nieuwe stap richting Europees leger gezet – Geotrendlines

nieuwe-stap-richting-europees-leger-gezet-8211-geotrendlines

08-11-18 09:22:00,

Een coalitie van tien Europese landen heeft deze week op het initiatief van Frankrijk een Europese legermacht in het leven geroepen. Deze legermacht moet geheel onafhankelijk van de Verenigde Staten kunnen opereren en het continent beschermen tegen terreurdreiging of een mogelijk conflict. Ook moet deze legermacht ingezet kunnen worden om hulp te kunnen verlenen bij een humanitaire crises.

Nederland, Duitsland, Spanje, Portugal, België, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Finland en Estland hebben zich aangesloten bij het Franse initiatief. Er gingen maanden aan onderhandelingen aan vooraf, waarin men Duitsland zo ver heeft kunnen krijgen om een centrale rol te vervullen in dit nieuwe militaire samenwerkingsverband.

Europees leger

Het plan van een Europees leger werd meer dan een jaar geleden al eens voorgesteld door de Franse president Macron, maar toen was er nog onvoldoende draagvlak voor het initiatief. Maar door het buitenlandse beleid van president Trump, dat door sommigen als isolationistisch wordt omschreven, is er ook in Europa meer behoefte ontstaan aan een leger dat onafhankelijk van de Verenigde Staten kan opereren. Een woordvoerder van het Franse ministerie van Defensie zei daar het volgende over:

“In een wereld waarin dreigingen en onrust van geopolitieke of klimatologische aard zich vermenigvuldigen moet dit initiatief de boodschap kunnen verkondigen dat Europa voorbereid en capabel is.”

Het nieuwe Europese leger zal volgens de voorstanders niet conflicteren met de NAVO, een militaire alliantie die na de Tweede Wereldoorlog is ontstaan. NAVO-topman Jens Stoltenberg zei eerder dit jaar nog dat hij geen voorstander is van een Europees leger naast de trans-Atlantische militaire alliantie. Volgens hem mist een Europees leger belangrijke steunpunten, zoals ondersteuning van de Verenigde Staten en Canada en een verdedigingslinie in Noorwegen voor de noordelijke kant en Turkije aan de zuidelijke kant van Europa.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines is een onafhankelijk platform voor geopolitiek en economisch nieuws en dat betekent dat wij uit principe geen geld accepteren van overheidsinstanties, niet-gouvernementele organisaties of van adverteerders die rechtstreeks op onze site willen adverteren. Met uw donatie kunnen we de site verder ontwikkelen en kunnen we ons nieuwsaanbod uitbreiden. Zo houden we de site vrij van advertenties en blijven wij onafhankelijk van andere financiële bronnen. Klik hier om te doneren!  » Lees verder

%d bloggers liken dit: