honger-stijgt-al-derde-jaar-op-rij-in-latijns-amerika

09-11-18 01:02:00,

Het aantal mensen met honger in Latijns-Amerika is voor het derde jaar op rij gestegen, tot 6,1 procent van de bevolking (39,3 miljoen mensen). Maar ook het aantal zwaarlijvige mensen neemt er toe, blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties.

Het rapport Panorama of Food and Nutrition Security 2018 stelt dat zowel obesitas en ondervoeding te maken hebben met de ongelijkheid in de Latijns-Amerikaanse landen.

“Dat is een wake-up call voor regeringen en samenlevingen”, zegt Julio Berdegué, regiovertegenwoordiger van de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO). Hij zegt dat er in de afgelopen vijf jaar geen vooruitgang is geboekt, en dat er de laatste drie jaar zelfs sprake is van achteruitgang.

De vier organisaties die meewerkten aan het rapport, waarbij naast de FAO ook de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO), het VN-kinderfonds Unicef en het Wereldvoedselprogramma (WFP), dringen er bij regeringen in de regio op aan ongelijkheid aan te pakken en gezonde en duurzame voedselsystemen te stimuleren.

Venezuela glijdt af

Berdegué wijst ook op de situatie in Colombia, “waar de vrede dividend begint uit te betalen als het gaat om bestrijding van honger.” Sinds in 2016 een vredesovereenkomst is bereikt tussen de regering en de guerrillastrijders van de FARC, tekenen zich daarvan positieve effecten af, zegt hij.

Aan de andere kant van het spectrum is Venezuela te vinden. Dat land gleed af tot een van de landen met het hoogste aantal mensen met honger: 3,7 miljoen of 11,7 procent van de bevolking.

Sinds 2014 is het aantal ondervoede mensen gegroeid in Argentinië, Bolivia en Venezuela. De grootste stijging was zichtbaar in Venezuela. Tussen 2014 en 2017 steeg hun aantal daar met 600.000.

Andere landen die het zwaar te lijden hebben onder honger, zijn Haïti (5 miljoen mensen of 45,7 procent van de bevolking) en Mexico (4,8 miljoen mensen of 3,8 procent van de bevolking).

Genoeg voedsel

In zowel Haïti als Mexico is de honger in de afgelopen drie jaar echter afgenomen. Hetzelfde is het geval in Colombia en de Dominicaanse Republiek. Maar dit zijn de enige vier landen in de regio die sinds 2014 de honger wisten terug te dringen. “Als Haïti dit kan, kunnen alle andere landen het ook”, zegt Berdegué.

Volgens het rapport groeide het aantal hongerigen in de periode 2015-2016 met 200.000.

 » Lees verder