idealistische-aristocraat-200-jaar-geleden-werd-ivan-toergenjev-geboren

09-11-18 10:47:00,

Van het triumviraat van de Russische literatuur, Dostojevski, Tolstoj, Toergenjev, is de laatste de oudste. 200 jaar geleden werd de auteur van de romanklassieker ‘Vaders en zonen’ geboren.

Ivan Toergenjevs ‘Vaders en zonen’ gaat over een geneeskundestudent, Arkadi Kirsanov die de bestaande orde niet wil erkennen, die zich rebels opstelt tegenover de heersende adellijke klasse en een soort extra-parlementaire oppositie tegen het tsarisme belichaamt.

Hij is een nihilist, zegt zijn vriend Jevgeni Bazarov van zichzelf, iemand die iedere autoriteit afwijst. En hoewel het begrip nihilisme reeds lang voor het ontstaan van deze roman in omloop was, werd het pas door Toergenjevs ‘Vaders en zonen’ echt populair. Tot op de dag van vandaag is er een sterke associatie van Toergenjev met dit begrip, ofschoon hij zelf als vertegenwoordiger van de adel alles behalve een nihilist was.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!

Toergenjev tijdens de jacht, door Dimitri Orenburgski

Eenvoudige mensen

Toen hij op 9 november 1818 geboren werd, bezaten zijn ouders ten zuidoosten van Moskou in het gouvernement Orjol een heel leger aan lijfeigenen. Toen hij later het ouderlijk landgoed overnam, zette Toergenjev de revolutionaire daad om hen de vrijheid te geven. Dit was lang voordat in Rusland in 1861 de lijfeigenschap officieel afgeschaft werd.

Zijn sympathie voor het eenvoudige volk bracht hem de doorbraak als schrijver van wereldklasse. Nadat hij in zijn vroege fase geëxperimenteerd had gezwollen poëzie en drama, publiceerde hij in een tijdschrift een kort, schetsmatig verhaal over het boerenleven. De weerklank bij de lezers was zo overweldigend, dat hij in het tijdschrift  nog 20 verhalen liet volgen, die de gepassioneerde jager in 1852 onder de titel ‘Aantekeningen van een jager’ in boekvorm liet verschijnen. Deze later tot 25 verhalen uitgebreide cyclus vestigde zijn reputatie als beroemdste vertegenwoordiger van de realistische literatuur in Rusland.

Dostojevski en Tolstoj

Samen met Dostojevski en Tolstoj vormde Toergenjev het triumviraat van de Russische literatuur van de 19e eeuw. Onder elkaar konden ze het echter niet altijd even goed vinden. Zo kwam het bijna tot een duel tussen Tolstoj en Toergenjev, en met Dostojevski, die hij in Baden-Baden nog geld geleend had voor zijn gokverslaving, raakte Toergenjev vanwege zijn voorliefde voor Duitsland in een heftige strijd verwikkeld.

 » Lees verder