Competitie tussen grootmachten; Stan van Houcke en Kees van der Pijl

competitie-tussen-grootmachten-stan-van-houcke-en-kees-van-der-pijl

12-11-18 10:03:00,

TRIGGERWARNING; Dit gesprek kan politiek, of maatschappelijk incorrecte inhoud bevatten die onbedoeld angst, onzekerheid of woede oproepen. Wij beroepen ons hier op, bij wet geregelde journalistieke vrijheid als fundament voor een pluriforme samenleving en hygiënische democratische processen.

De Nederlandse mainstream-media hebben er geen aandacht aan besteed, maar op 3 oktober 2018, twee weken geleden dus, heeft de Amerikaanse permanente vertegenwoordiger bij de NAVO, Kay Bailey Hutchison, de Russische Federatie met een militaire aanval bedreigd. Washington bereidt zich namelijk voor om nieuwe Russische nucleaire kruisraketten ‘te vernietigen’ door een Amerikaanse aanval. Deze bedreiging kwam drie dagen nadat een Chinees oorlogsschip een Amerikaanse torpedojager in de Zuid Chinese Zee dwong uit te wijken. Volgend jaar moet 60 procent van de Amerikaanse marinevloot voor de kust van China gestationeerd zijn, om zo de opkomende wereldmacht permanent te kunnen bedreigen.

📌Deze aflevering is geadopteerd door:
📌David Korteweg
📌David Bakker

Bovendien werd recentelijk bekend dat:
de Verenigde Starten druk doende is met lange-termijn voorbereidingen om de Amerikaanse economie te herstructureren met het oog op het uitvechten van een grote oorlog met een zogeheten ‘vergelijkbare’ tegenstander, hetgeen radicale veranderingen inhoudt van het Amerikaanse economische, maatschappelijke en politieke leven.

Dit is de strekking van van een 146-pagina’s tellend document dat Het Pentagon begin oktober publiceerde onder de titel ‘Assessing and Strengthening the Manufacturing and Defense Industrial Base and Supply Chain Resiliency of the United States.’ Het Pentagon maakt duidelijk dat Washington ‘zich niet alleen voorbereid op geïsoleerde regionale confrontations, maar vooral op een grootschalige langdurige oorlog tegen Rusland en China,’ waarbij vanzelfsprekend democratische rechten ondergeschikt worden aan militaire doeleinden. De Verenigde Staten moet zich ‘opnieuw uitrusten’ voor de ‘competitie tussen grootmachten,’ aldus het document.

De VS heeft geen militair-industrieel complex, het land is een militair-industrieel complex. Meer dan de helft van de toewijsbare federale begroting gaat naar dit complex. Nu maakt het zich op voor ‘ein totaler Krieg,’ daarbij gesteund door gecorrumpeerde mainstream-journalisten, die zich door de staat laten betalen om anti-Russische propaganda te bedrijven.

Dat de VS een militair-industrieel complex is, blijkt ondermeer uit het Pentagon-rapport, waarin gesteld wordt dat de Chinese economie ‘gecombineerd met de nadelige impact van de industriële politiek van andere naties, een significante bedreiging is van het Amerikaanse industriële fundament en daardoor een groeiend risico vormt van de Amerikaanse nationale veiligheid.’

Binnen deze context spreekt de journalist Stan van Houcke met emeritus hoogleraar Kees van der Pijl Pijl over het project.

 » Lees verder