Nieuwe verkiezingen in Zweden?

nieuwe-verkiezingen-in-zweden

15-11-18 03:31:00,

Na de verkiezingen voor de Zweedse Rijksdag van 9 september slagen zowel links als centrumrechts er niet in een regeringscoalitie te vormen die op een meerderheid in het parlement kan rekenen. 

Zowel Ulf Kristersson van de centrumrechtse Moderaterna als de Sociaaldemocraten van demissionair premier Stefan Löfven hebben zonder succes gepoogd een meerderheid te vinden. Het probleem is dat zowel het linkse blok van sociaaldemocraten, socialisten en groenen als het centrumrechtse blok van Gematigden, Centrumpartij, liberalen en christendemocraten niet over een meerderheid beschikt.

Tot nu toe wijzen officieel alle partijen een samenwerking met de rechtse Zweden Democraten af. Andreas Norlén van de Moderaterna werd echter wel met steun van de Zweden Democraten tot parlementsvoorzitter gekozen.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!

Overlopen

Voorbij de officiële verklaringen kijkend, lijkt het erop dat Annie Lööf, de links-liberale leider van de vanouds agrarisch-liberale Centrumpartij erop speculeerde dat ze door over te lopen naar het linkse blok als compromiskandidaat voor het premierschap uit de bus kon komen. De Sociaaldemocraten gingen daar echter niet op in, maar wilden vasthouden aan Löfven als regeringsleider.

Minderheidskabinet

Kristersson van de Moderaterna had geprobeerd samen met de christendemocraten, liberalen en centrumpartij een minderheidskabinet naar Deens voorbeeld te vormen. Daar levert de Deense Volkspartij al enkele jaren gedoogsteun aan een centrumrechtse regering. Terwijl de christendemocraten daar wel voor te vinden waren, gold dit niet voor de liberalen en de centrumpartij.

Door het midden

Die laatste partijen pleitten voor blokoverstijgende onderhandelingen met sociaaldemocraten en groenen. Dat willen de sociaaldemocraten echter niet, zij willen geen steun geven aan een regering die geleid wordt door een centrumrechtse partij.

Nieuwe verkiezingen

Het meest haalbare scenario lijkt nog altijd een minderheidskabinet. In de huidige samenstelling van de Rijksdag kan een centrumrechtse regering met gedoogsteun van de Zweden Democraten echter niet buiten de steun van de Centrumpartij. Ofwel moet Annie Lööf nog haar mening bijstellen, dan wel moeten er nieuwe verkiezingen komen.

Peilingen voorzien bij nieuwe verkiezingen dat de Zweden Democraten nog enkele procentpunten winnen. Verder zouden de Groenen en de Liberalen onder de kiesdrempel van vier procent kunnen vallen. Als deze partijen inderdaad niet terug zouden keren in de Rijksdag, wordt de koek anders verdeeld en zou Kristersson mogelijk ook zonder de Centrumpartij een meerderheid kunnen vinden.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: