door-het-europese-beleid-lijden-honderdduizenden-grieken-honger

22-11-18 05:35:00,

Griekenland na de eurocrisis

Door de politiek van de Europese Unie lijden honderdduizenden Grieken regelmatig honger, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse ngo TNI. De trojka stelde cijfers boven mensen.


Michael Kountouris, 20 augustus. Griekenland verlaat het bailout-programma

©
Michael Kountouris, Greece / Cagle

Maandag 20 augustus was het bal in Brussel . Na 289 miljard euro aan steunpakketten, draconische bezuinigingen, lastenverzwaringen, hervormingen en veel politiek drama kon de trojka – dat triumviraat van Europese Centrale Bank (ecb), Europese Commissie (EC) en Internationaal Monetair Fonds (imf) dat na het uitbreken van de eurocrisis in 2010 was geformeerd – eindelijk een streep zetten onder acht jaar politiek-economisch protectoraat over Griekenland.

Volgens doorrekeningen van de drie instellingen bevond de Griekse economie zich op een pad dat voldoende uitzicht bood op economische groei, hadden de overheidsfinanciën zich genoeg hersteld om de rentelast op de Griekse staatsschulden te kunnen dragen, had de regering-Tsipras het vertrouwen van internationale beleggers herwonnen en was voor de Griekse staat de tijd dus rijp om weer zelfstandig naar de financiële markten te gaan.

De enige kanttekening was dat de doorrekeningen waren gebaseerd op de aanname dat de Griekse overheid ook daadwerkelijk alle opgelegde hervormingen, bezuinigingen en lastenverzwaringen zou uitvoeren. Om dat te garanderen zou Griekenland dus nog decennia onder het toezicht van de Europese Commissie vallen.

Daarmee stond na Ierland, Spanje en Portugal ook het laatste crisisland weer op eigen benen. Voor de Europese bestuurders was het van grote symbolische betekenis. De eurocrisis die het naoorlogse project van Europese integratie bijna uiteen had gereten, kon eindelijk in de annalen worden bijgeschreven. De politieke energie die jarenlang was gespendeerd aan nachtelijke crisisvergaderingen kon eindelijk worden gebruikt voor het dichterbij brengen van de ‘finalité’ van de Europese Unie: een federale staat.

Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, twitterde maandag triomfantelijk: ‘Het is jullie gelukt! Mijn hartelijke gelukwensen aan het Griekse volk met de beëindiging van de financiële steunprogramma’s. Met behulp van Europese solidariteit en met immense inspanning hebben jullie het voor elkaar gekregen.’ De voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, had het op Twitter over een ‘nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van Griekenland’ en presenteerde zichzelf als een ‘groot vriend van het Griekse volk’.

 » Lees verder