Oikoslibre: vrij leven met prettige mensen in Frankrijk – De Lange Mars Plus

oikoslibre-vrij-leven-met-prettige-mensen-in-frankrijk-8211-de-lange-mars-plus

22-11-18 09:32:00,

Foto Peter Blok

Peter Blok is 13 jaar geleden vertrokken uit Nederland om te gaan experimenteren met een andere manier van leven. Ondertussen is hij een aantal experimenten verder en veel ervaring rijker. Hij woont op het Franse platteland, waar zelfs Parijzenaars als buitenlanders gezien worden. Hij heeft nog een lange weg te gaan, want de regio is volledig afhankelijk van subsidie en het inwonersaantal loopt nog steeds terug, maar in januari 2019 komt hij met het bedrijf OikosLibre.

In 2016 lanceert Blok het idee een beweging op te zetten die zich richt op mensen die op een andere manier willen leven en een eerste stap willen zetten op weg naar een wereld die meer in balans is.
Hij noemt de beweging OikosLibre. De naam ‘OikosLibre’ staat voor een vrij leven dat je deelt met prettige mensen, zonder dat dit ten koste gaat van iets of iemand.

De beweging wil mensen uitdagen om op ontdekkingsreis te gaan. We moeten weer gaan denken in termen van kwaliteit in plaats van kwantiteit. Iets doen aan de oorzaak en niet reageren op een gevolg. Het is voor iedereen een persoonlijk pad om zichzelf los te maken van alles dat je weerhoudt om vrij te zijn.

Op grote schaal

Een haalbaarder idee is om de oplossing in een grotere schaal te zoeken. In Europa wil hij een aantal regio’s vinden van ongeveer 60 km². Dit is de maat van San Marino, een landje in het noorden van Italië. San Marino bestaat al honderden jaren, heeft geen staatsschuld, werkeloosheid of andere problemen. Door een regio niet te groot, maar ook niet te klein te maken, ontstaat een gebied dat een eigen koers kan varen. Het is verder belangrijk dat deze Eco-regio geografisch gezien een beetje los staat van de omgeving.

Foto Peter Blok

De grotere schaal zit hem vooral in het vermijden van een te kleine schaal. Het vermijden van ‘Penny wise, pound foulish’. Als je als klein dorpje volledig afhankelijk bent van de grotere maatschappij waarin je leeft, dan is er niet echt een oplossing. Autonomie, maar ook cultuur en esthetiek zijn voor Peter belangrijk en daarvoor heb je een zekere maat nodig.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: