Steun Trump voor Saoedi-Arabië is identiek aan Obama en hun voorgangers

steun-trump-voor-saoedi-arabie-is-identiek-aan-obama-en-hun-voorgangers

22-11-18 05:35:00,

De Amerikaanse mainstream pers doet heel verontwaardigd over de steun die president Trump blijft geven aan de Saoedische kroonprins. Dat heeft alles te maken met hun afkeer van Trump, niet met Saoedi-Arabië, dat ze tot voor kort altijd ruim hebben verdedigd als een “sterke bondgenoot”. Trump reproduceert getrouw het beleid van alle vorige presidenten voor hem.

Onafhankelijk journalist Glenn Greenwald is categoriek. Zijn reactie op de recente verklaring van president Trump vat hij zo samen: “Trumps amorele Saoedi-verklaring is een tientallen jaren oude, loepzuivere uitdrukking van ‘Amerikaanse waarden’ en een traditionele weergave van het Amerikaanse buitenlandse beleid” (zie Trump’s Amoral Saudi Statement Is a Pure Expression of Decades-Old “U.S. Values” and Foreign Policy Orthodoxies).

“Stabiele partner”

In zijn reeds enige tijd verwachte verklaring over de Amerikaanse betrekkingen met Saoedi-Arabië naar aanleiding van de gruwelijke moord op Jamal Khashoggi zei president Trump onder meer: “De VS willen een stabiele partner van Saoedi-Arabië blijven om de belangen van ons land, Israël en andere partners in de regio te verzekeren.”

En verder: “Saoedi-Arabië is de grootste olieproducerende natie in de wereld. Van de 450 miljard dollar (394 miljard euro, die Saoedi-Arabië heeft beloofd voor bestellingen bij Amerikaanse bedrijven, nvdr) zal 110 miljard gaan naar aankoop van militair materiaal bij Boeing, Lockheed Martin, Raytheon en vele ander grote wapenfabrikanten in de VS.”

In de Amerikaanse pers werd op die verklaring met grote verontwaardiging gereageerd (Zie de volledige verklaring van president Trump in Trump’s statement smearing Jamal Khashoggi and giving Saudi Arabia a pass, annotated).


Greenwald herleidt die voorgewende boosheid tot zijn ware dimensie: “Zijn verklaring veroorzaakte onmiddellijk en heel voorspelbaar pompeuze afkeuringen die het voorstelden alsof de houding van Trump een afwijking zou zijn, een smartelijke verkrachting van aloude Amerikaanse waarden en buitenlands beleid, eerder dan wat zijn beleid in feite écht is: een perfect voorbeeld – misschien een beetje platter en openhartiger uitgedrukt dan gewoonlijk – van hoe de VS zichzelf gedraagt en heeft gedragen in de wereld, minstens sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.”

Het sprookje van vrijheid en democratie

“De reactie (op de verklaring van Trump) was zo intens omdat het sprookje van de VS als verdediger van vrijheid en mensenrechten in de wereld een van de meest doordringende en krachtige slagzwaarden is van de westerse propaganda.

 » Lees verder