The Rights Forum dringt aan op verbod import uit nederzettingen – The Rights Forum

the-rights-forum-dringt-aan-op-verbod-import-uit-nederzettingen-8211-the-rights-forum

22-11-18 05:19:00,

Nieuws

Tweede Kamer

Made in Israel PFZW Tweede Kamer ABP Veiligheidsraad mensenrechten Internationaal Strafhof Kolonisering

Tweede Kamer / The Rights Forum dringt aan op verbod import uit nederzettingen

Nederland draagt bij aan de instandhouding en uitbreiding van de illegale Israëlische nederzettingen in bezet gebied. In een rapport roept The Rights Forum de Tweede Kamer op het recht te respecteren en alle banden met de nederzettingen te verbreken.

Ondanks harde veroordelingen door de Verenigde Naties blijft Israël de illegale nederzettingen in bezet gebied uitbreiden. Mahfouz Abu Turk / APA Images 

Hoewel de Nederlandse regering de Israëlische kolonisering van de bezette Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem in woord veroordeelt, draagt ze er in daad aan bij. Zo staat ze nog altijd toe dat producten uit de kolonies (‘nederzettingen’) in Nederland worden aangeboden, zelfs onder het misleidende etiket ‘Made in Israel’. Ook op andere manieren steunt Nederland het nederzettingenproject, dat door de Veiligheidsraad is veroordeeld als ‘een flagrante schending van het internationaal recht en een groot obstakel voor vrede’. Onder het oprichtingsstatuut van het Internationaal Strafhof (Statuut van Rome) geldt het koloniseringsproject als een oorlogsmisdaad.

In een nieuw rapport, getiteld VN-Veiligheidsraadresolutie 2334 en de consequenties voor Nederland, roept The Rights Forum Den Haag op de steun aan de nederzettingen te staken. In de brief waarmee het rapport onlangs werd aangeboden aan de Algemene Commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking heet het: ‘Elke directe en indirecte bijdrage van Nederland aan de instandhouding en/of uitbreiding van de nederzettingen moet worden voorkomen.’

Nederland verzaakt verplichtingen

Uitgangspunt van het rapport is Veiligheidsraadresolutie 2334, die op 23 december met 14 stemmen voor en één onthouding (Verenigde Staten) werd aangenomen. Daarin eist de raad van Israël dat het alle nederzettingenactiviteiten staakt en het internationaal recht en de universele mensenrechten naleeft. Bijna twee jaar later moet worden geconcludeerd dat Israël die activiteiten juist heeft opgevoerd en alles in het werk stelt om de door de internationale gemeenschap nagestreefde tweestatenoplossing de nek om te draaien.

 » Lees verder