Europees leger is Frans idee-fixe

europees-leger-is-frans-idee-fixe

24-11-18 10:58:00,

Als reactie op iedere crisis pleit het establishment voor “meer Europa” of – om het nuchter te formuleren – een verdieping van de Europese integratie. Het militaire is hier geen uitzondering op. Zo riep onlangs de Franse president Emmanuel Macron op tot de vorming van een “Europees leger voor de 21e eeuw”. De geschiedenis leert echter dat een Europees leger een Frans idee-fixe is.

De historisch geïnteresseerde moet meteen denken aan de Europese Defensiegemeenschap EDG) uit de 20e en de Grande Armee uit de 19e eeuw. Het verschil tussen deze beide is dat de Grande Armee ook daadwerkelijk bestaan heeft, terwijl de Europese Defensiegemeenschap in het planningsstadium bleef steken. Verder laat de twee echter opmerkelijke parallellen zien.

Beide Franse projecten beoogden de vorming van een multinationaal leger, waarbij vooral Fransen de leiding zouden hebben. De Britten waren in 1952 niet betrokken bij de ondertekening van het EDG-verdrag, dat overigens nooit geratificeerd werd, omdat men daar prioriteit wilde geven aan de NAVO. Voor Frankrijk was dit des te beter, omdat het zo onbetwist de sterkste partner zou zijn in het Europa van de zes (met Italië, West-Duitsland, Nederland, België en Luxemburg).

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!

Franse mentaliteit

Nu komt de Franse regering weer met het idee op de proppen. En niets spreekt ertegen dat het door Macron voorgestelde Europese leger ook weer op een Frans leger met continentaal-Europees soldaten uitloopt. Wie in dezen geen herhaling van de geschiedenis vreest, moet zich twee vragen stellen. Ten eerste: Waarom heeft Emmanuel Macron met zijn voorstel gewacht tot duidelijk was dat de Britten de Europese Unie daadwerkelijk gaan verlaten en Frankrijk zodoende onbetwist de grootste militaire macht in de Europese Unie is?

Ten tweede: Hoe gaat een Europees leger zich opstellen in een situatie als bijvoorbeeld in 2011, toen Frankrijk voorop stond om Khadaffi ten val te brengen met een militaire interventie in Libië en Duitsland daarvan niet wilde weten? Hier botsen twee mentaliteiten. Aan de ene kant die van de oude koloniale grootmacht, wiens imperialistische en interventionistische traditie na twee – zij het niet zonder hulp – gewonnen wereldoorlogen ongebroken is. En aan de andere kant de na twee verloren wereldoorlogen deemoedige en vreedzame Duitse houding.

Franse belangen

Bij de beantwoording van de vraag in welke geest een gezamenlijk leger gaat handelen,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: