Het dollarwapen is super efficiënt | Uitpers

het-dollarwapen-is-super-efficient-uitpers

29-11-18 11:04:00,

(free image pixabay)

Er bestaan verschillende soorten wapens om macht en invloed op de internationale scène te ontwikkelen. De puur militaire macht, maar ook economische of financiële middelen. De macht van Washington om de wereldwijde dollarvoorraad te beheersen staat gelijk aan een massavernietigingswapen in handen van de Federal Reserve, the US Treasury en Wall Street.

Van easening

Omdat tien jaar geleden een tekort aan dollars het hele systeem zou hebben doen uiteen spatten besloot Henry Paulson, de Amerikaanse minister van financiën en voormalig bankier van Goldman Sachs, toen om de monetaire middelen te verhogen via het systeem van Quantitive Easening. Eenvoudig gesteld : door het bijdrukken van dollarbiljetten. Lehman Brothers liet men failliet gaan, maar anderen werden op die manier gered. De Europese Centrale Bank kreeg in dit kader honderden miljarden dollars kredietlijnen aangeboden.

Schuldbeheer werd een erg winstgevende bankenactiviteit. De schulden van huishoudens, overheden, bedrijven en de financiële sector van de 30 grootste opkomende markten stegen tot 211% van hun bbp begin 2018. Het was eind 2008 133%. In de minst ontwikkelde economieën van Latijns-Amerika tot Turkije en Azië – exclusief China – is de totale schuld van de opkomende markten (alle valuta door elkaar)  bijna verdubbeld, van 15 biljoen in 2007 naar 27 biljoen eind 2017. De schuld van China is in die periode van 6 biljoen naar 36 biljoen gestegen. Voor de groep opkomende landen ging de schuld uitgedrukt in Amerikaanse dollars van 2,8 biljoen in 2007 naar 6,4 biljoen. Turkse bedrijven zijn nu bijna 300 miljard in buitenlandse valuta (grotendeels dollars) verschuldigd, meer dan de helft van het Turkse bbp.

….naar tightening

De  nieuwe president van de Amerikaanse Federal Reserve, Jerome Powell, een voormalige partner van de Carlyle Group, meent nu al een tijdje dat de Amerikaanse economie sterk genoeg is om de massa beschikbare dollars te verlagen naar ‘normaal’, waarmee FED begonnen is aan een grote opdroging van beschikbare contanten in dollars in de wereldeconomie. De FED gaat nu in plaats van dollars bij te drukken, dollars uit het systeem halen, o.a. door haar obligatieportefeuille te verminderen, waardoor de dollarliquiditeit in het banksysteem daalt.

Dit alles zal snel leiden tot een echt tekort aan dollars. Bovendien zal de wet van Trump voor belastingsvermindering voor bedrijven nieuwe begrotingstekorten toevoegen die de Amerikaanse schatkist zal moeten financieren door “nieuwe ” obligaties uit te geven.

 » Lees verder