In Frankrijk vindt een opstand plaats

in-frankrijk-vindt-een-opstand-plaats

03-12-18 11:43:00,

Wat zich op zaterdag 1 december afgespeeld heeft in Frankrijk, had de allures van een regelrechte opstand. Het ziet er niet naar uit dat de woede gauw zal gaan liggen.

Al vanaf de vroege ochtend vonden er op de Place de l’Étoile stevige confrontaties plaats tussen gele hesjes en de oproerpolitie. Die confrontaties waren zo hevig dat de politie zich steeds verder moest terugtrekken. Dat het meteen tot rellen kwam, was deels te wijten aan een vrij onverstandige tactiek van de politie. Die had besloten om de Champs-Elysées af te sluiten. Betogers konden er pas op nadat ze grondig gefouilleerd waren. Maar die tactiek werkte als een rode lap op een stier. Toegestroomde betogers voelden zich misprezen en begonnen systematisch de controleposten zelf aan te vallen.

En toen moest de dag van protesten eigenlijk nog beginnen. De aangekondigde betogingen waren immers gepland voor na de middag. Rond 13u vertrok een groep van duizenden gele hesjes vanaf St. Lazare in de richting van de Champs-Elysées. Het was een erg bonte en rijk geschakeerde groep die bestond uit studenten, mensen uit de voorsteden, gele hesjes, antifascistische groepen, personeel van het publiek transport en vakbonden. Daarnaast waren er ook andere, kleinere betogingen van gele hesjes die elkaar buiten de Champs-Elysées opzochten en door de straten hun eigen betogingen opzetten.


In dat chaotische geheel verloor de politie de controle over de stad. Banken werden aangevallen en in brand gestoken, net als politievoertuigen, luxe-auto’s en luxewinkels. Er werden barricades opgericht en de ordetroepen moesten steeds meer terrein prijsgeven. Pas tegen de late avond kon de politie enigszins de controle herstellen.Parijs, 1 december

Dit soort taferelen vonden niet alleen in Parijs plaats. In heel Frankrijk, zelfs in kleine dorpjes en steden kwam het tot rellen. In Marseille werd een gedeelte van de kerstmarkt in brand gestroken, in de vroege ochtend werd de landingsbaan van de luchthaven van Nantes tot tweemaal toe bezet en er werd brand gesticht in de prefectuur van Le-Puy-en-Valey. Ook verschillende pèageposten langs snelwegen werden vernield en in brand gestroken. Daarnaast zijn er nog steeds tientallen blokkades operationeel over het hele land.Rellen in Bordeaux zaterdagavondBrandende prefectuur van Le-Puy-en-ValeyPéage in brand

‘Vreedzame betogers’  » Lees verder

%d bloggers liken dit: