Brussel gooit onze bankgegevens te grabbel

brussel-gooit-onze-bankgegevens-te-grabbel

05-12-18 09:54:00,

Onderzoek PSD2 – Brussel gooit onze bankgegevens te grabbel

Met een nieuwe Europese wet wil Brussel de macht van de banken breken. Maar de banken moeten dan privégegevens afstaan aan andere datakloppers. ‘Een cadeau van Brussel aan de grote techbedrijven.’ Komende maand moet de burger extra alert zijn.

‘John! Hé John, wakker worden!Goeiemorgen, lekker geslapen?’

‘Nou Eva, ik had nog wel even willen blijven liggen.’ John sloft door zijn trendy ingerichte loftje naar de douche. Onder de klaterende waterstraal neemt hij met Eva de plannen door voor de dag. ‘Drankjes doen vanavond, zou wel eens laat kunnen worden.’ Eva: ‘Denk je eraan dat de laatste trein om kwart voor elf gaat?’ En bezorgd: ‘Je geeft veel geld uit aan taxi’s de laatste tijd. En volgende week is je zus jarig. Wil je cadeausuggesties?’ John: ‘Ja, doe maar een leren tas. Je weet wel wat ze leuk vindt. Rond tweehonderd euro?’ Daarna nemen ze samen nog even de grondstoffenmarkt, Johns pensioenplan en zijn investeringsportfolio door.

Eva is een wit kastje waarop blauwe ledlampjes heen en weer flikkeren. Ze is een wekker en privébankier ineen. Een soort persoonlijk assistent die óók weet hoe je gisteren je bankpas hebt gebruikt en die soms zelfs in de portemonnee van je zus kan kijken. Vooralsnog bestaat Eva alleen in een videootje op de website van consultancybedrijf kpmg, dat ermee wil laten zien hoe het bankieren van de toekomst eruitziet.

Maar die toekomst is dichterbij dan de meeste mensen denken. De Europese wetgeving die Eva tot leven kan wekken is al af en deze week afgehamerd in de Eerste Kamer. De nieuwe Europese betaalwet psd2 (Payment Service Directive) verplicht banken rekeninginformatie van klanten af te staan aan andere bedrijven, mits klanten daar uitdrukkelijk toestemming voor geven. Financieel-technologische bedrijven (fintechs) kunnen met die informatie nieuwe toepassingen ontwikkelen die de banksector op z’n kop zullen zetten, hopen de beleidsmakers. De Nederlandsche Bank (dnb) komt met een grote publiekscampagne om consumenten en ondernemers te informeren over de nieuwe wet, die begin volgend jaar in Nederland ingaat.

Een app die bijhoudt hoeveel geld je uitgeeft aan taxi’s en bijstuurt als je rood dreigt te staan is handig. Maar geldt dat ook voor een app die via een inkijkje in rekeninggegevens de tassensmaak van je zus kent?

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: