De markt wantrouwt de Europese banken (en met reden)

de-markt-wantrouwt-de-europese-banken-en-met-reden

06-12-18 08:52:00,

De beurskoersen van Europese banken gingen tijdens dit economisch jubeljaar collectief omlaag. Wat weten professionele beleggers over het Europese bankwezen dat de bank u niet vertelt?

De Europese beurzen zitten sinds 2010 in de lift. Eén sector is echter structureel achtergebleven bij de rest van de financiële markten: die van de banken. De graadmeter van de belangrijkste Europese banken, de STOXX Europe 600 Banks Index, staat eind 2018 nauwelijks hoger dan begin 2009, het hoogtepunt van de kredietcrisis. Ondanks het monetaire stimuleringsbeleid en de spotgoedkope leningen die de ECB aan de Europese banken verstrekte, schat de markt dus in dat de meeste banken er niet beter voor staan dan direct na de crisis.

De onophoudelijke stroom van schandalen (Libor-manipulatie, witwaspraktijken, derivatenfraude) met als meest recente hoofdstuk de inval bij het hoofdkantoor van Deutsche Bank, doen het imago van de sector geen goed. Toch zijn deze incidenten slechts bijzaak voor het stelselmatig onderpresteren van de bankaandelen. Beleggers hebben hun eigen redenen om te twijfelen over de staat van de banken – en die heeft niets te maken met de ethische maatstaf van de bankier, maar alles met de financiële gezondheid van diens werkgever.

De mutatie van de beurskoers van de STOXX-600-index, een Europese aandelenindex (oranje), en van de banken in diezelfde index, sinds eind 2003. Bron: Stoxx.com

‘Zombiebanken zijn in staat te overleven door zich via overheidsgaranties te voeden met het geld van belastingbetalers.’ Volgens de Amerikaanse econoom Edward J. Kane, die in 1987 voor het eerst de term zombiebank opwierp om financiële instellingen te beschrijven, zijn de Europese banken veranderd in de ‘living dead’ uit de horrorfilms van Romero

Kane definieert een zombiebank als volgt: ‘een bank waarvan de bezittingen minder waard zijn geworden dan de schulden, waardoor de inkomsten ontoereikend zijn om de financieringskosten te betalen.’ Zombies in leven houden is volgens Kane zeer risicovol: ze bijten om zich heen en besmetten anderen met het virus. Dat heeft gevolgen voor de reële economie: schaarse financieringsmiddelen worden niet aangewend voor productieve doeleinden, maar opgeslokt door de zombies.

En dat is precies wat in na de crisis in Europa is gebeurd.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: