Spaanse boerinnen laten zich horen: “Ook wij hebben een stem in de landbouw”

spaanse-boerinnen-laten-zich-horen-8220ook-wij-hebben-een-stem-in-de-landbouw8221

06-12-18 11:39:00,

“Het EU-landbouwbeleid is volledig op maat van de agro-bedrijven. Zij maken de kleinschalige landbouw kapot”. Aan het woord is Lise Bruffaerts, schapenkweekster in de Spaanse regio Andalucía. Zij is actief in ‘Ganaderas en Red’, een nieuwe organisatie die Spaanse boerinnen een eigen stem geeft in de strijd voor een andere landbouw. DeWereldmorgen.be sprak met haar.

In 2003 kwam de 18-jarige Lise Bruffaerts met haar ouders in de omgeving van de Spaanse stad Ronda wonen. Op het centrale plateau van Andalucía begonnen zij daar een bed-and-breakfast in een oud landelijk schoolgebouwtje. Vijftien jaar later is Lise – ‘Lisa’ voor de Spanjaarden – voltijds boerin. Samen met haar partner Jesus (zeg ‘chesoes’) en twee tienerkinderen Luca en Maya hebben zij sinds zeven jaar in de vallei Ronda La Vieja een schapenkwekerij.Lise met haar hond Chula, een kruising van Spaanse mastín en Engelse collie. Ze krijgen gezelschap van Plata, een Spaanse waterhond (foto Lise Bruffaerts)

We ontmoeten elkaar op haar boerderij op een zonnige middag terwijl de schapen verderop grazen. Naast het terrasje waar we gaan zitten klatert het water van de bron voorbij. Lisa vertelt met enthousiasme over haar werk: “Naar Spaanse normen hebben wij een kleine boerderij. We hebben ongeveer 250 schapen waarvan we de lammetjes verkopen voor vleesproductie. Onze opkoper levert aan grote distributeurs. Hoewel wij biologisch kweken worden we niet erkend voor de kwaliteit die we leveren. De erkenningsnormen van de EU zijn voor ons veel te omslachtig. De laatste jaren wordt het ook steeds moeilijker om uit ons werk een degelijk loon te verdienen.”

 Sinds 2017 is zij actief in de nieuwe organisatie Ganaderas en Red1, kortweg GER. “Alles is begonnen met de deelname van een paar boerinnen aan een grote nationale bijeenkomst van herders en veekwekers in 2015. Daar stelden zij vast dat er nauwelijks vrouwen aan deelnamen en dat we daar niet werden gehoord. Wij boerinnen dragen nochtans evenveel bij aan de Spaanse landbouw en veeteelt.” De avond valt over Andalucía (foto Lise Bruffaerts)

“Vijf vrouwen die daar toen aanwezig waren bleven contact houden met elkaar, begonnen elkaar te bellen en via de sociale media over hun problemen als boerin en veekweekster te praten.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: