palestijnse-scholen-in-hebron-beschoten-met-traangasgranaten-8211-the-rights-forum

07-12-18 02:39:00,

Nieuws

Traangas in de klas

Traangas Kinderen Breaking the Silence School Al-Khalil Hebron

Traangas in de klas / Palestijnse scholen in Hebron beschoten met traangasgranaten

In Hebron zitten Palestijnse scholieren geregeld met tranen in de ogen in de klas. Het Israëlische leger schiet regelmatig traangasgranaten op scholen af.

De directeur van de Al-Khalil School for Boys in Hebron toont een doos met de hulzen van traangas- en andere granaten die de afgelopen maanden op de school zijn afgeschoten. Haaretz 

Onderwijzend personeel in Hebron (Al-Khalil) beklaagt zich er al tijden over: Israëlische bezettingstroepen die tijdens lesuren traangasgranaten afschieten op scholen in de stad. De Israëlische autoriteiten ontkennen bij hoog en bij laag dat ‘het meest morele leger ter wereld’ zich daaraan bezondigt. Maar de Israëlische krant Haaretz (€) publiceerde videobeelden waaruit het tegendeel blijkt.

De videobeelden werden op 18 november gemaakt bij de Al-Khalil School for Boys. Duidelijk is te zien dat de Israëlische militairen niet belaagd werden door met stenen gooiende scholieren – volgens Haaretz het gebruikelijke excuus van het leger in het ‘incidentele geval’ er traangas wordt gebruikt in de buurt van een school.

Het hoofd van de school laat de Haaretz-verslaggever een doos met tientallen lege traangasgranaten zien. Het is de oogst van de laatste paar maanden. Sinds kort wordt de school dagelijks beschoten, zeggen leraren. Aan de muur hangen tientallen foto’s van het afschieten van traangasgranaten op de school en van arrestaties van leerlingen. De school begon drie jaar geleden met het documenteren van de ‘incidenten’.

Geweld tegen kinderen

Voor de Israëlische organisatie Breaking the Silence zijn de beelden geen verrassing. Al in 2013 verklaarde een voormalige militair tegenover de organisatie dat hij aanwezig was bij het met traangasgranaten beschieten van kinderen die voor een school stonden, schrijft Haaretz. Breaking the Silence is een organisatie van ex-militairen die getuigenissen van militairen over Israëlische misdaden optekent en publiceert. Toevallig verscheen onlangs een boekje over Hebron/Al-Khalil, getiteld Occupying Hebron, dat de context weergeeft waarbinnen de traangasaanvallen moeten worden gezien.

 » Lees verder