“Filipijns president Duterte voert oorlog tegen arbeiders en armen”

8220filipijns-president-duterte-voert-oorlog-tegen-arbeiders-en-armen8221

14-12-18 03:52:00,

Filipijnse vakbondsactiviste en strijdster voor de mensenrechten Eleanor R. de Guzman was in België om de repressie onder president Duterte aan te klagen. “Dit is geen strijd tegen terrorisme of tegen drugshandel, maar een oorlog om de arbeiders en armen te onderdrukken.” Haar vader en echtgenoot riskeren zware gevangenisstraffen op basis van gefingeerde beschuldigingen. DeWereldMorgen.be sprak met haar.

Eleanor de Guzman is een 39-jarige vakbondsactiviste en strijdster voor de mensenrechten. “Iedereen kent me als Lengua. Ik ben al jaren actief in meerdere organisaties, reeds van in de jeugdbeweging. Ik heb lang voor de Bagong Alyansang Makabayan (New Patriotic Alliance BAYAN) gewerkt, een koepel van progressieve organisaties, die in 1985 werd opgericht door de oppositie tegen president Marcos. Recent ben ik actief bij de Kilusang Mayo Uno(May First Movement KMU). Dit is een koepel van progressieve vakbonden. Daar werk ik voor de afdeling mensenrechten.”

Repressie van vakbonden

“Ik ben hier om vakbonden en andere organisaties te informeren over de situatie van vakbondsactivisten en strijders voor de mensenrechten in de gevangenis. Op dit ogenblik worden 541 Filipijnen om politieke redenen vastgehouden, waaronder 204 sinds Duterte aan de macht kwam. Omdat mijn vader en mijn man als vakbondsleiders zware straffen riskeren heb ik de opdracht gekregen hun zaak als voorbeeld te gebruiken.”


“Mijn vader Rafael Baylosis (#FreeRBnow) is al zeer lang vredesactivist. Hij maakt deel uit van een team onderhandelaars van het National Democratic Front of the Philippines, dat zich sinds 1973 inzet tegen de sociale uitbuiting door grootgrondbezitters, tegen de militarisering van de ordehandhaving en tegen de invloed van de VS in het land. Hij werd in januari 2018 opgepakt op beschuldiging van het bezit van vuurwapens en explosieven, een misdrijf waarvoor geen vrijlating onder borgsom mogelijk is en waar 6 jaar of meer gevangenisstraf op staat.” 


“Mijn echtgenoot Marklen Maojo Maga (FreeMaojMaga) werd een maand later opgepakt met dezelfde drogreden én een beschuldiging van moord er bovenop. Hij zou een gepensioneerd generaal hebben vermoord in de deelstaat Mindanao, terwijl hij al jaren niet meer op het eiland Mindanao is geweest. Hij is reeds tien jaar organisator van KMU-acties.”

Jeepney-drivers

“Hij organiseerde de sociale strijd van de ‘Jeepney-drivers’.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: