William Blum (1933-2018): ‘Democratie als dodelijk exportproduct’ | Uitpers

william-blum-1933-2018-8216democratie-als-dodelijk-exportproduct8217-uitpers

14-12-18 05:06:00,

Op 85-jarige leeftijd is William Blum overleden. Met ‘Democratie als dodelijk exportproduct – Een geschiedenis van de Amerikaanse buitenlandpolitiek’ schreef hij in 2015 nog een essentieel boek over de ware doelstellingen van de machtigste staat ter wereld. Zijn boeken blijven essentiële literatuur. Deze recensie van 22 juli 2015 vat zijn werk samen. Respect.

Zopas verscheen Democratie als dodelijk exportproduct – Een geschiedenis van de Amerikaanse buitenlandpolitiek, vertaling door Jan Reyniers van America’s Deadliest Export – Democracy – The Truth about US Foreign Policy and Everything Else (2013) van onderzoeksjournalist William Blum.

Encyclopedie

William Blum (1933) is een encyclopedie op zichzelf over het buitenlands beleid van zijn vaderland sinds de Tweede Wereldoorlog. Als jonge enthousiaste Amerikaan en overtuigd anti-communist, rotsvast overtuigd van het uitzonderlijk en goede karakter van zijn regering, begon hij aan wat hij dacht een lange loopbaan te zullen worden in het ministerie van buitenlandse zaken.

Zijn ontzetting over de ware aard van dat buitenlands beleid voegde zich bij zijn even diepe verontwaardiging over de ideologisch selectieve manier waarop de Amerikaanse media over dat beleid berichtten. Enkele jaren later en een aantal ontstellende ervaringen rijker nam hij ontslag en werd freelance journalist. In 1967 richtte hij de Washington Free Press op, het allereerste alternatieve dagblad in de hoofdstad Washington, DC. Sindsdien heeft hij als journalist gewerkt in Zuid-Amerika, Europa en de VS zelf. Hij was in Chili op 11 september 1973 tijdens de door zijn eigen Amerikaanse regering georganiseerde staatsgreep tegen verkozen president Salvador Allende.

In zijn thuisbasis in de hoofdstad begon hij vanaf 1973 de operaties van het Central Intelligence Agency (CIA), de buitenlandse geheime dienst, te ontrafelen en te boek te stellen. Zijn allereerste boek The CIA – a forgotten history (1986) bundelde zijn onderzoek van de jaren ervoor. Noam Chomsky noemde het ‘veruit het beste boek over dit onderwerp’. Hij is er nooit mee gestopt. Zijn artikels verschenen in meer en meer alternatieve media, maar ook in grotere kranten zoals de Los Angeles Times en de San Francisco Chronicle.

The Anti-Empire Report

Blum bracht jarenlang de persoonlijke maandelijkse nieuwsbrief The Anti-Empire Report uit, waarin hij zijn commentaar geeft op de actualiteit. (Sinds kort is hij daar om gezondheidsredenen mee gestopt). Na zijn eerste boek van 1986 bleef hij zijn essays,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: