franse-televisiezender-manipuleerde-beelden-demonstraties-8211-geotrendlines

17-12-18 09:09:00,

De Franse televisiezender France 3 heeft toegegeven dat ze beelden van de demonstraties van de gele hesjes heeft gemanipuleerd. In een nieuwsuitzending was een bord te zien met daarop de tekst Macron, terwijl op andere beelden Macron Degage stond. Het woord degage zou je kunnen vertalen als wegwezen of oprotten.

Waarom de zender, die onderdeel is van de publieke omroep, de beelden heeft gemanipuleerd is niet duidelijk. In een latere uitzending bood de zender haar excuses aan. De presentatrice zei dat het een menselijke fout was en dat het niet meer zal gebeuren.

Vertrouwen in de media daalt

De timing van dit incident is vrij ongelukkig, omdat de boosheid van de Franse bevolking ook gericht is tegen de media. Tijdens de demonstraties van de afgelopen weken werd ook het kantoor van een mediagebouw belaagd. Sommige demonstranten beschuldigen de media van eenzijdige en onvolledige berichtgeving over de gele hesjes.

Een week geleden startten de veiligheidsdiensten in Frankrijk nog een onderzoek naar mogelijke beïnvloeding van de publieke opinie via sociale media. Daarbij werd vooral gewezen naar de mogelijke invloed van Russische media. Volgens de Russische nieuwssite Sputnik heeft dat onderzoek vooralsnog niets opgeleverd. We wachten nog even op andere bronnen die dat kunnen bevestigen.

#GiletsJaunes Ik vraag mij oprecht af hoe dit in zijn werk gaat… Is er dan een baasje bij @Francetele die een ondergeschikte opdracht geeft om de originele foto te retoucheren en het woordje 'Degage' weg te halen?pic.twitter.com/40wdW8toMe

— Niemands Knegt (@NiemandsKnegt) December 16, 2018

#GiletsJaunes
Le @JTweFrance3 présente ses excuses aux téléspectateurs @France3tv pic.twitter.com/YOtHfkVnJY

— JT du WE de France 3 (@JTweFrance3) December 16, 2018

#GiletsJaunes
Aucune volonté de masquer cette pancarte dans #jt1920@JTweFrance3⁩ hier soir.
C’est une erreur humaine. Nous en avons identifié l’origine.
Cela ne se renouvellera pas. pic.twitter.com/d4qzwUFYJq

— JT du WE de France 3 (@JTweFrance3) December 16, 2018

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines is een onafhankelijk platform voor geopolitiek en economisch nieuws en dat betekent dat wij uit principe geen geld accepteren van overheidsinstanties,  » Lees verder