jefta-mega-handelsakkoord-doorgedrukt-in-totale-windstilte-uitpers

17-12-18 09:22:00,

Las u vorige week iets over JEFTA bij bv. De Morgen, De Standaard of MO ? ‘JEFTA’, dat is het ‘Japan Europe Free Trade Agreement’. Een zogenaamd ‘vrijhandelsverdrag’ tussen de Europese Unie en Japan, respectievelijk (volgens IMF) de tweede en vijfde grootste wereldeconomie. Samen goed voor een markt van 600 miljoen inwoners, voor een derde van het totale wereld-BNP en voor 40 % van de wereldhandel ! Een ‘megadeal’ dus.

Daar waar er tegen een soortgelijk handelsverdrag tussen de EU en Canada (CETA) wel veel verzet rees, raakte JEFA zonder veel publieke commotie bezegeld. Dit ook omdat deze keer de nationale en regionale parlementen niet om instemming gevraagd werd. De goedkeuring op woensdag van de 562 pagina’s tellende verdragstekst door het Europees Parlement volstond. 474 parlementsleden stemden voor, 152 tegen en 40 onthielden zich. Bij de tegenstemmers ook de Belgische socialistische EU-parlementsleden omdat zij het een nieuwe stap in de ultra-liberale globalisering achten. Eensgezindheid om JEFTA te verwerpen bestond er echter niet binnen de socialistische Europese fractie. Integendeel: die bleek diep verdeeld over JEFTA.

Waar handelt JEFTA over ? Volgens Wikipedia voorziet het akkoord in grote lijnen dit:
“Voor de landbouw:

– Japanse invoerheffingen op Europese kaas, wijn, runds- en varkensvlees worden (nagenoeg) opgeheven

– meer dan 200 Europese beschermde geografische aanduidingen, en een selectie van Japanse aanduidingen worden erkend;

Voor de dienstensector:

– opening van markten in financiële dienstverlening, e-commerce, telecommunicatie en transport

– opening van de markt voor aanbestedingen in 48 grote Japanse steden, en de spoorwegsector

– afbouw, over 7 jaar, van Europese invoerbeperkingen op Japanse auto’s

– Het akkoord omvat ook de wederzijdse erkenning van het stelsel van gegevensbescherming.”

“Volgens de Europese Unie zijn er voldoende waarborgen ingebouwd inzake milieu en duurzaamheid, arbeidsrechten, en openbare dienstverlening.” Aldus nog Wikipedia.

Maar daar wordt dus aan getwijfeld door de Belgische socialisten in het Europees Parlement, alsook door ecologische en radicaal linkse politici (onder andere die van het Duitse ‘Die Linke’). Aangezien de Europese lidstaten echter niet de mogelijkheid gelaten werd om zich over JEFTA uit te spreken, volstond de goedkeuring in het Europees Parlement.

 » Lees verder