arrestatie-van-huawei8217s-meng-wanzhou-symbool-van-het-gevecht-vs-china

18-12-18 04:50:00,

De in Canada aangehouden Huawei ondervoorzitter Meng Wanzhou werd op borgtocht vrijgelaten. Toch zou haar rechtszaak zeer lang kunnen aanslepen. De affaire is symbolisch voor de technologische machtsstrijd tussen China en de VS, nu 5G uitgerold wordt. Huawei heeft alvast een grondige reorganisatie beloofd om tegemoet te komen aan de veiligheidsbekommernis.

Huawei ondervoorzitter en financieel topverantwoordelijke Meng Wanzhou werd door de Canadese rechtbank vrijgelaten mits het betalen van 10 miljoen dollar waarborg waarvan 3 miljoen betaald door buren en vrienden. Ze moet voortdurend een bewakingsarmband dragen. Haar huis waar ze leeft met haar echtgenoot, staat onder voortdurende bewaking door een veiligheidsdienst die ze zelf moet betalen.

De VS heeft nu tot begin januari tijd om haar uitlevering te vragen. Meng wordt verdacht het embargo tegen Iran niet te hebben nageleefd en twee banken daarover onjuiste informatie te hebben verstrekt. Of dit in China niet strafbare feit, wel strafbaar wordt als iemand naar het buitenland gaat, wordt wellicht een juridisch vette kluif tijdens haar proces dat maanden of een jaar zou kunnen duren. Het blad Global Times merkt op dat Canada enkel uitlevert als de betwiste activiteit in de twee landen als een misdaad beschouwd wordt. Dus moet de VS harde bewijzen op tafel leggen dat Meng de wetten van beide landen heeft geschonden. Het blad stelt dat Meng de Canadese wet niet overtrad want deze legt enkel sanctie regelgeving op aan de eigen burgers en binnenlandse ondernemingen.

China had na haar aanhouding de Canadese ambassadeur gewaarschuwd voor ernstige gevolgen bij de aanhouding van Meng. Het is niet bij woorden gebleven. China heeft al twee Canadezen opgepakt wegens inbreuken op de veiligheid. De eerste is Michael Kovrig ex-medewerker van de Canadese ambassade die nu voor de ngo International Crisis Group in China werkt en die daarvoor volgens het land niet over de nodige vergunning zou beschikken. De tweede is de Canadese zakenman Michael Spavor die in Dandong leeft en nauwe betrekkingen onderhoudt met Noord-Korea als stichter van ngo Paektu Cultural Exchange.

VS-China

De vorige dagen gaven nochtans een gunstiger barometer te zien over de VS-Chinese handelsspanningen. De Chinese premier Liu He sprak over de telefoon met zijn Amerikaanse gesprekspartner om het kader vast te leggen voor de geplande onderhandelingen tijdens de komende maanden. Van beide zijden werd het nieuws bevestigd dat China overweegt de geplande heffingen op auto’s niet op 40 procent te leggen,

 » Lees verder