israelische-militair-die-palestijnse-hulpverleenster-in-gaza-doodde-beging-oorlogsmisdaad-8211-the-rights-forum

31-12-18 08:13:00,

Nieuws

Onderzoek

Forensic Architecture New York Times Razan al-Najjar Onderzoek oorlogsmisdaden Mars van Terugkeer Gaza gedode Palestijnen

Onderzoek / Israëlische militair die Palestijnse hulpverleenster in Gaza doodde beging oorlogsmisdaad

Medisch hulpverleenster Razan al-Najjar bevond zich op 110 meter van de Israëlische schutter die haar doodde en vormde geen enkele bedreiging, blijkt uit onderzoek van The New York Times. Ook uit andere gegevens die de krant presenteert blijkt dat Israël zich tijdens de Palestijnse demonstraties in Gaza bezondigde aan ernstige misdaden.

Razan al-Najjar, op een foto kort voor haar dood, en twee collega’s in tranen na het nieuws van haar dood.Days of Palestine 

De Israëlische militair die op 1 juni 2018 in Gaza de 21-jarige Palestijnse medisch hulpverleenster Razan al-Najjar doodschoot beging een oorlogsmisdaad. Dat is de onvermijdelijke conclusie van de uitvoerige reconstructie die The New York Times van het voorval maakte. De krant interviewde vele tientallen personen, analyseerde meer dan duizend video’s en foto’s, maakte een driedimensionale grafische reconstructie en bezocht de Israëlische scherpschutters bij het zogenoemde ‘grenshek’ aan de rand van de Gazastrook.

Dood van een hulpverleenster

De hulpverleenster werd gedood terwijl zij gewonden verzorgde tijdens een demonstratie in het kader van de ‘Grote Mars van Terugkeer’ in Gaza. Zij bevond zich volgens collega’s honderd meter van het grenshek toen ze in de rug werd geschoten, meldden wij destijds. Haar kleding maakte haar duidelijk herkenbaar als hulpverleenster. Naast Al-Najjar werden nog twee medisch hulpverleners getroffen die zich in haar directe nabijheid bevonden.

Al-Najjars dood maakte een golf van verontwaardiging en pleidooien voor grondig onderzoek naar mogelijke Israëlische oorlogsmisdaden los. In twee maanden tijd waren op dat moment al 128 demonstranten gedood en vele duizenden gewond geraakt. Onder de slachtoffers waren ongewapende demonstranten, kinderen, hulpverleners en journalisten. Al-Najjar was de tweede medisch hulpverlener die werd gedood. In Nederland deden dertig organisaties en medisch professionals (vergeefs) een beroep op minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken om het Israëlische geweld te veroordelen.

Israël stelde dat de scherpschutters die langs het hek werden ingezet niet op medici schoten en slechts in allerlaatste instantie gericht geweld gebruikten – alléén als er Israëlische levens direct werden bedreigd en als traangas en waarschuwingsschoten niet hadden geholpen om demonstranten op afstand te houden.

 » Lees verder