wat-is-het-verschil-tussen-een-land-met-en-zonder-overheid-8211-de-lange-mars-plus

01-01-19 08:36:00,

123rf foto

Bijna dagelijks passeren op sociale media berichten waarin mensen zich vertwijfeld afvragen hoe het mogelijk is dat politici oneerlijk zijn, grote groepen laten verarmen en in verre buitenlanden het leger mensen laat doden. Het antwoord hierop is heel eenvoudig, maar ook heel pijnlijk.

Rode draad

Laten we de rode draad van het systeem waaronder mensen in democratische landen leven (trouwens ook in ondemocratische landen) onder de loep nemen. Iedere vier/vijf jaar kiezen de mensen andere mensen (politici) die het recht krijgen geld van de bevolking af te nemen (inning van belastingen), te doden (via leger of politie) en burgers tot slaaf te maken (Participatiewet). Mensen die niet gehoorzamen worden bedreigd met geweld of opgesloten. Het apparaat dat de regels voor de politici uitvoert is de overheid en wordt betaald uit de belastingen die door de mensen wordt opgehoest.

Dit alles klinkt logisch en vertrouwd, we zouden bijna denken dat het niet anders kan. En dat is natuurlijk ook de bedoeling van de eeuwenlange propaganda voor de overheid. Toch rammelt het systeem. Dat blijkt ook uit talrijke volksopstanden, die meestal ontstaan doordat mensen niet meer te eten hebben of zichzelf steeds meer zien verpauperen. De boosheid richt zich dan tegen de overheid omdat zij verwachten dat de overheid en politici voor hen zorgt.

Vertrouwen

Dat is het merkwaardige. Eeuwenlang kiest het volk haar leider en keer op keer maakt deze figuur misbruik van zijn positie, en altijd in het nadeel van degenen die hem als hun leider hebben gekozen. Toch blijven ze hem of haar hun vertrouwen geven. Mensen kunnen niet zonder. Het zou zelfs volgens Luther en Calvijn in de bijbel staan dat de overheid gehoorzaamd moet worden.

Hoe is dit mogelijk?
Op de een of andere manier hebben zij het idee dat het systeem altijd beter is dan het alternatief: geen overheid.

De meerderheid van de bevolking gelooft dat als er geen overheid is een klein groepje slechte mensen bereid zal zijn hen te doden, van hen te stelen of hen tot slaaf te maken.

Dus eigenlijk doen deze slechte mensen hetzelfde als de overheid. Een overheid aan wie de meeste mensen hun vertrouwen hebben geschonken en daarom alle macht hebben gegeven.

 » Lees verder