hou-de-centrale-banken-in-de-smiezen

02-01-19 01:06:00,

Centrale banken hebben de afgelopen jaren een zeer ingrijpend beleid gevoerd om de economie te stimuleren en de inflatie aan te jagen. Bij een volgende economische neergang hebben ze echter veel minder ruimte voor zulk beleid. Edin Mujagic vreest dat ze zichzelf daarom meer bevoegdheden willen toe-eigenen en waarschuwt voor de mogelijke gevolgen daarvan.

De centrale banken van de VS (de Federal Reserve, kortweg Fed) en Canada (Bank of Canada) hebben recent aangekondigd hun monetaire strategie en doelen aan een evaluatie te onderwerpen en indien nodig te wijzigen. Dat beleid heeft zich de afgelopen jaren in de eerste plaats gekenmerkt door het verlagen van de rente en daarnaast door quantatitive easing (QE). Dat is het op grote schaal opkopen van obligaties – vooral staatsleningen – wat gepaard gaat met sterke vergroting van de geldhoeveelheid. Doel van beide maatregelen: de economie stimuleren en inflatie aanjagen.

Dat de twee centrale banken dit beleid nu tegen het licht willen houden, is iets dat ik toejuich. Zeer verontrust ben ik echter over de waarschijnlijke richting van de voorgestelde wijzigingen.

Het is zeer de vraag of de centrale banken een nieuwe crisis te lijf kunnen gaan

Directe aanleiding voor de grootschalige beleidsevaluatie is dat de Fed en Bank of Canada na het bestrijden van de laatste crisis dermate weinig kruit hebben droog gehouden dat het maar zeer de vraag is of ze de volgende periode van laagconjunctuur, laat staan een nieuwe crisis, te lijf kunnen gaan. Hoe nijpend dit probleem is, wordt duidelijk als we naar de rentestanden kijken. Aan de vooravond van de laatste crisis stond de Fed-rente op 5,25 procent en die van de Canadese zusterinstelling op 4,5 procent. Dat liet beide centrale banken aardig wat ruimte om met renteverlagingen de economie te stimuleren. Tijdens de crisis bleken echter zelfs deze riante rentestanden onvoldoende om de economie uit het slop te trekken, waardoor er QE aan te pas moest komen. Op het moment staan de rentes op 2,25 respectievelijk 1,75 procent. Dat lijkt veel te laag om in een nieuwe periode van laagconjunctuur of een crisis wederom met renteverlagingen de economie effectief te stimuleren en inflatie aan te jagen.

Inflation targeting

Centrale banken (ook de Europese Centrale Bank) voeren al enkele decennia een beleid dat bekend staat als ‘inflation targeting’.

 » Lees verder