11-januari-2019-bestaat-guantanamo-bay-17-jaar-blijft-guantanamo-nog-100-jaar-open

10-01-19 04:22:00,

Op 11 januari 2002 werd een Amerikaanse militaire basis op Cuba omgevormd tot een van de meest controversiële gevangenissen ter wereld. De gevangenis van Guantanamo Bay werd bewust in een Amerikaanse koloniale zone neergeplant, buiten Amerikaans grondgebied. Met de bedoeling aan de hele wereld te tonen dat het ging om een gevangenis buiten iedere rechtsorde, buiten alle internationale en nationale humanitaire overeenkomsten.

Vanaf 2002 werden er 779 van terrorisme verdachte personen opgesloten, opgepakt in het kader van de Global War on Terror (GWT), ontketend door de Verenigde Staten na de aanslagen van 11 september 2001. De grote meerderheid van deze 779 gevangenen werden ervan verdacht tot Al-Qaeda of tot de Taliban te behoren. Ze werden in vele gevallen gekocht in Afghanistan en Pakistan tegen de betaling van een gemiddelde prijs van 5.000 dollar per persoon aan iedereen die de Amerikaanse bezettingstroepen en de CIA een vermeende terrorist kon leveren.

De collectieve vernedering van deze gevangenen in Guantanamo, geblinddoekt, geketend, op de knieën, in een oranje plunje, in een stalen kooi, omsingeld door honden en Amerikaanse soldaten, moest de overwinning van het Westen in de Global War on Terror zichtbaar maken.

In april 2004, brak het schandaal over de misbruiken en de folteringen in de Amerikaanse gevangenis van Abu Ghraib in Irak uit. Dat leidde tot een wereldwijde kritiek en tot onderzoeken naar de behandeling van de gevangenen in Irak, maar ook in Guantánamo.

Vanaf juli 2004, beschuldigden inspecteurs van het Rode Kruis de Amerikaanse militairen in Guantanamo van “praktijken van vernedering, opsluiting in isolement, blootstelling aan extreme temperaturen, het plaatsen van gevangenen in onhoudbare posities“. In mei 2005, betitelde Amnesty International Guantanamo als “de Goelag van de moderne tijden “.

Maar het was wachten tot december 2014 voor een commissie van de Amerikaanse senaat een officieel en vernietigend rapport over de ondervragingstechnieken van de CIA in Guantanamo publiceerde. In dit rapport kon men volgende ontstellende feiten lezen: “…  Aan gevangenen werd tot 180 uur lang slaap ontzegd, en hoewel sommigen hierdoor in een zorgwekkende toestand verkeerden, heeft de CIA die praktijken minstens in twee gevallen verdergezet … De praktijk van waterboarding veroorzaakte stuiptrekkingen en braken. Zo was er Abu Zubaydah, die volkomen gevoelloos werd, luchtbellen kwamen uit zijn open en volle mond … Interne archieven van de CIA beschrijven de waterboarding van Khalid Sheikh Muhammad als “sessies van bijna-verdrinking“ … Gevangenen van de CIA werden onderworpen aan „rectale rehydratatie“ of een rectale voeding zonder medische noodzaak.

 » Lees verder