israelisch-geweld-tegen-palestijnse-bevolking-piekte-in-2018-8211-the-rights-forum

10-01-19 10:39:00,

Nieuws

Kille cijfers

administratieve detentie shoot-to-kill Razzia Mars van Terugkeer Oost-Jeruzalem Kolonisering Gaza gedode Palestijnen Westoever

Kille cijfers / Israëlisch geweld tegen Palestijnse bevolking piekte in 2018

De Israëlische bezetting van Palestina leidde afgelopen jaar tot een escalatie van geweld tegen de Palestijnse bevolking. De wereld kijkt toe.

Rouwende familieleden bij een vierjarig Palestijns jongetje dat op 12 december jl. in Gaza door Israëlische militairen werd gedood.Ashraf Amra / APA images 

‘Wanneer grijpt de wereld in?’ Die vraag wordt al jaren gesteld met betrekking tot het zogenoemde Israëlisch-Palestijnse conflict, en nu opnieuw. Afgelopen jaar liet een escalatie van Israëlisch geweld tegen de Palestijnse bevolking zien.

Doden en gewonden

In 2018 (periode tot 26 december) werden in de bezette Palestijnse gebieden door Israëlische troepen 295 Palestijnen gedood, onder wie 57 kinderen. Daarnaast raakten 29 duizend Palestijnen gewond, onder wie zevenduizend kinderen.

Het aantal doden is het hoogste sinds de 51 dagen durende Israëlische aanval op Gaza in de zomer van 2014. Het aantal gewonden is het hoogste sinds de Verenigde Naties dat sinds 2005 documenteert, en komt neer op een gemiddelde van tachtig gewonden per dag, onder wie 19 kinderen.

De meeste doden en gewonden vielen in Gaza, als gevolg van het Israëlische geweld tegen deelnemers aan de Grote Mars van Terugkeer. Onder die noemer protesteren de Palestijnen tegen de elf jaar durende Israëlische blokkade van de Gazastrook, en voor het erkende recht van terugkeer van Palestijnse vluchtelingen naar de woonplaatsen waaruit hun families door Israël werden verdreven. Alleen al op 14 mei werden bij dat protest circa zestig ongewapende Palestijnse burgers door Israëlische scherpschutters doodgeschoten.

In 2018 werden als gevolg van Palestijns geweld 14 Israëli’s gedood, onder wie zeven burgers, en raakten er 137 gewond. In 2017 waren 15 Israëlische doden te betreuren.

Ontvoerd en gevangen

In de eerste elf maanden van 2018 werden circa 2700 Palestijnse burgers door Israëlische troepen ontvoerd,

 » Lees verder