Rotterdamse deurwaarder bracht volgens eigen beroepsorganisatie ten onrechte miljoenen euro’s in rekening

rotterdamse-deurwaarder-bracht-volgens-eigen-beroepsorganisatie-ten-onrechte-miljoenen-euros-in-rekening

10-01-19 10:14:00,

Tienduizenden schuldenaren hebben ten onrechte in totaal miljoenen euro’s betaald aan deurwaarder Van den Bergh & Partners. Dat stelt de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders in een tuchtprocedure bij de rechtbank Amsterdam. Getroffen zijn mensen die vaak al financieel in de knel zitten. Toezichthouder Bureau Financieel Toezicht (BFT) doet onderzoek naar het kantoor.

Uw onbetaalde telefoonrekening van 30 euro kan een schuld worden van 600 euro – het twintigvoudige.

Bijzonder? Nee hoor, het overkomt tienduizenden Nederlanders. Dat danken zij aan hun provider die hun facturen verkoopt aan een incassobedrijf en een deurwaarder die vervolgens beslag legt op hun toeslagen en loon. Die 30 euro is al lang niet meer waar het om gaat, het echte geld wordt verdiend met deurwaarderskosten.

Deze praktijken zijn al jaren gaande en vormen geen geheim in de wereld van schuldinning. Maar nu is het ook de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) te bont geworden. In een tuchtprocedure stelt de KBvG dat deurwaarder Van den Bergh & Partners 52.459 keer ‘blind’ beslag heeft gelegd op de voorlopige teruggaaf bij de Belastingdienst (onder meer teruggaaf van toeslagen). ‘Onverklaarbaar hoog’, noemt de deurwaarderskoepel dat aantal in een uitspraak van eind vorig jaar die hier te lezen is.  

‘Blind’ beslag leggen betekent dat de deurwaarder niet heeft gekeken of de schuldenaren waarbij beslag is gelegd, wel recht hadden op een teruggaaf van de Belastingdienst en of er al een beslag van een andere deurwaarder op de teruggaaf lag. Die controles — door inzage te vragen in registers die deze praktijken in de gaten houden — had het kantoor wel moeten uitvoeren. 

Onterechte beslagen hebben als vervelend gevolg dat ze onnodige kosten meebrengen voor de schuldenaar: een beslag kost hem of haar circa 120 euro; de betekening van het ‘beslagexploot’ die de deurwaarder aan de schuldenaar uitreikt, kost circa 68 euro – samen rond de 188 euro ‘omzet’ voor de deurwaarder. Het is aannemelijk dat deze kosten bij een deel van die schuldenaren ten onrechte in rekening zijn gebracht, omdat de controle zoals gezegd ontbrak.

Dubbel beslag leggen om de kosten op te drijven 

Verder klaagt de KBvG dat het Rotterdamse kantoor bij 21.000 van de 52.459 beslagen een tweede beslag (zoals een loonbeslag) heeft gelegd, zonder daarbij rekening te houden met de zogeheten beslagvrije voet.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: